Diari Més

Salut

Sanitat vol prohibir fumar a les terrasses i als estadis de futbol

Aquestes mesures entrarien en una actualització de la llei antitabac

La mesura va entrar en vigor el passat mes d'agost

La prohibició de fumar al carrer sense distància és una de les mesures més incumplidesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat debatrà la setmana vinent amb societats mèdiques i associacions civils, en el marc del congrés que celebra el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), l'actualització de la nova llei del tabac i de productes dispensadors de nicotina.

Aquest divendres ha avançat La Vanguardia que el Ministeri de Sanitat està treballant en la modificació de la llei per a, entre altres qüestions, prohibir fumar a les terrasses i accessos als edificis públics, com a hospitals, regidories i delegacions d'Hisenda, i ampliar els espais sense fum.

Segons fonts pròximes al Ministeri de Sanitat consultades per Efe, la intenció de la ministra Carolina Darias és actualitzar les regulacions per tres vies: una primera amb la reforma de la llei, on s'inclouria la prohibició de fumar a les terrasses i els estadis de futbol.

Una segona via, finalment en mans del Ministeri d'Hisenda, pretén equiparar la fiscalitat del tabac convencional a la dels nous productes (cigarrets i dispositius electrònics); i un tercer front seria a través d'un decret llei que instauri l'empaquetat genèric i el contingut (additius i saboritzants) dels e-cigs. Aquest decret encara estaria en fase d'elaboració, segons les fonts.

Tot això quedaria emmarcat dins d'un nou Pla Nacional de Prevenció del Tabaquisme al qual encara estan fent aportacions experts i institucions i societats científiques, i del qual ja existeix un segon esborrany.

XI congrés del Comitè Nacional del Tabaquisme

En tot cas, el pròxim 7 d'octubre, la directora general de Salut Pública, Pilar Aparicio, té previst intervenir en la clausura de l'XI congrés del Comitè Nacional del Tabaquisme.

En aquest congrés, el sector mèdic espera rebre propostes concretes del Govern en lluita contra l'hàbit de fumar, després que nombrosos representants de les 38 societats científiques i col·legis del CNPT hagin coincideixo a reclamar una nova regulació perquè, segons el seu president, Andrés Zamorano, «Espanya s'està quedant enrere» en la lluita contra el tabaquismmo.

Aquesta mateixa setmana, una desena de societats mèdiques, entre elles la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) i la iniciativa ciutadana Per què Nosaltres Sí (XQNS!), han enviat sengles cartes als ministeris de Sanitat, Hisenda i Indústria.

En les cartes, aquesta societats exigeixen la «necessitat urgent» de declarar tots els establiments d'hostaleria com a espais sense fum i sense aerosols de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua o assimilats.

A més subratllen l'«obligació» que té Espanya de protegir la salut dels ciutadans espanyols de cara al Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides.

També recorden en la missiva la 'Declaració End Game del Tabac en 2030' que posa els fonaments per a la primera generació sense fum de tabac en 2025.

I insisteixen que la pujada del preu del tabac forma part d'un dels eixos essencials de l'estratègia a curt termini, de manera que la taxa de fumadors es quedi en el 5% en 2030.

En la carta, es posa l'accent en la importància que, ara que està remetent la pandèmia, des de Sanitat es legisli per a mantenir els espais sense fum guanyats, especialment en les comunitats que van establir expressament la prohibició de fumar en terrasses i ampliant la mesura a la resta d'autonomies.

I sol·liciten una reunió amb la ministra d'Hisenda i la implicació del president del Govern, Pedro Sánchez, amb mesures efectives com la pujada del preu del tabac en els PGE de 2022.

tracking