Diari Més

Medi Ambient

El govern espanyol vol cobrar un mínim de 10 cèntims per les ampolles que el ciutadà no porti a reciclar

És una de les propostes per a complir els objectius de prevenció de residus del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic

Imatge de recurs d'un contenidor ple de brossa.

El Govern vol cobrar un mínim de 10 cèntims per les ampolles que el ciutadà no porti a reciclarPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) ha obert a informació pública el projecte de Reial decret d'envasos i residus d'envasos, una normativa que transposa «l'última de les directives pendents» del paquet europeu d'economia circular de 2018 i obre la porta a un sistema de devolució i retorn d'envasos.

Aquest Reial decret, explica el Miteco en un comunicat, aplica la Directiva de plàstics d'un sol ús a envasos i revisa la responsabilitat ampliada del productor, tot això recollit en el Projecte de Llei de Residus i Sòl Contaminat, actualment en tramiti parlamentari en el Congrés dels Diputats.

«La prevenció és la prioritat en la jerarquia de residus», asseguren des del Miteco i per a això el projecte de Reial decret estipula com a objectiu reduir a la meitat les ampolles de plàstic d'un sol ús per a l'any 2030.

Entre les propostes per a complir els objectius de prevenció de residus es troben el foment de consum d'aigua potable mitjançant fonts o l'ús d'alternatives reutilitzables a envasos d'un sol ús en esdeveniments culturals o esportius, així com l'obligació als comerços minoristes de presentar fruites i verdures sense envasos plàstics per a pesos inferiors a 1,5 kg.

Sistema de devolució i retorn

Respecte a la reutilització d'envasos, el Reial decret proposa subministrar envasos reutilitzables en el punt de venda, permetre que el consumidor porti els seus per al seu emplenat, «sempre que estiguin nets», o establir un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a envasos reutilitzables que estableixi un preu de dipòsit fixat pels envasadors, però que seria com a mínim de 10 cèntims per envàs.

La norma estableix a més objectius de disseny i reciclatge que impliquen, per exemple, el foment de la utilització de plàstic reciclat en la fabricació d'envasos PET (un 25% per a 2025, un 30% per a 2030), de bosses (un 25%) o de palets (un 60%).

El projecte de Reial decret planteja també l'extensió de la responsabilitat ampliada del producte (RAP) a envasos comercials i industrials, fins ara només aplicada obligatòriament en productes fitosanitaris, i l'establiment d'obligacions en funció del tipus d'envàs (domèstic, comercial o industrial).

La normativa especifica que ara seran els «productors afectats» -els envasadors- els qui hauran d'assumir el cost de la gestió de residus d'aquells envasos que es recullin per separat, alguna cosa que des del Miteco qualifiquen de «canvi substancial respecte de la legislació vigent» perquè en l'actualitat aquesta despesa és assumida gairebé íntegrament per entitats locals.

El Miteco també destaca l'augment de la transparència com a aposta de la normativa a través, per exemple, de la creació de la secció d'envasos en el Registre de Productors de Producte, la qual cosa obligaria els productors afectats a remetre informació anual i possibilitaria el control del frau d'aquells que no compleixen les seves obligacions financeres.

tracking