Diari Més

Successos

Gairebé 200 habitatges desapareixen sota un mur de lava que avança cap al mar

Ho fa més lent del que es preveu, a 120 metres per hora

La lava rajant del volcà de La Palma.

Gairebé 200 habitatges desapareixen sota un mur de lava que avança cap al marEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La lava que surt del volcà que va entrar en erupció diumenge passat a la Palma segueix el seu curs cap a la costa, més lent del que es preveu, a uns 120 metres per hora aproximadament, però arrasant tot el que es troba al seu pas, incloses gairebé 200 cases, segons el recompte del sistema Copernicus.

En concret, aquest programa europeu de seguiment d'emergències des de l'espai xifra en 180 els habitatges afectats, però seran moltes més després d'haver-se endinsat la lava a Todoque, una localitat d'uns 1.200 habitants en el municipi dels Llanos, on encara aquest dimarts molts veïns apuraven per a posar fora de perill estris i efectes personals abans que els desallotgessin.

És l'últim obstacle, en el que a nucli urbà es refereix, en la trajectòria del magma cap a la mar.

Amb la xifra de veïns evacuats de les seves cases superant ja les 6.000 persones, ningú s'atreveix a dir quan trencaran les bugades del volcà sobre la mar.

Però els experts i els responsables públics coincideixen que acabarà succeint i, per això, s'han extremat les precaucions, perquè el previsible és que, quan la lava a 1.000 graus de temperatura entre en contacte amb l'aigua salada, alliberi gasos tòxics i es produeixin explosions.

El president de Canàries, Ángel Víctor Torres, ha remarcat que aquest moment serà «crític», i ha recordat el precedent de l'erupció del Teneguía, en 1971, quan una persona va morir per la inhalació dels gasos acomiadats del xoc de la lava i la mar.

Torres ha fet aquest advertiment acompanyat del president del Govern, Pedro Sánchez, qui s'ha sumat a la crida de prudència i ha avançat la pròxima declaració de la Palma com a zona d'emergència, hores abans de viatjar a Nova York per a participar en l'Assemblea General de Nacions Unides.

La seva idea és tornar a la Palma en menys de 48 hores, el dijous, per a acompanyar al rei Felip a l'illa.

El director tècnic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, ha detallat que la lava discorre per dues llengües, una de les quals, la situada al sud-oest, a Las Manchas, té «un moviment mínim», a penes uns dos metres per hora, i en el comitè científic «dubten» que es vagi a reactivar.

L'altra és la que avança vessant a baix i que ja ha entrat en Todoque, alimentada, a més, per la nova boca que es va obrir en la nit d'aquest dilluns (la novena) i va obligar al desallotjament dels veïns de Tacande, en El Paso.

Morcuende ha explicat que el magma que surt d'aquesta nova boca és més fluid i troba «menys dificultats per a moure's» perquè ho fa sobre la bugada provinent del con principal.

El director tècnic del Pevolca ha concretat que la deformació acumulada de la superfície pròxima a la zona de l'erupció ascendeix als 25 centímetres, una «dada molt important per a demostrar la tensió» en la cambra interior del volcà i que «ens diu que continuarà havent-hi erupció», ha subratllat.

«Mentre hi hagi deformació, estem amb un problema clar. Aquest és la dada fonamental», ha asseverat.

Les projeccions que maneja l'organització COAG Canàries indiquen que la superfície agrària útil que es veurà arrasada per la lava rondarà les 400 hectàrees, de les quals prop de 300 pertanyen a plataneras.

Segons les dades facilitades a Efe, la segona superfície més afectada directament pel magma serà dedicada a vinya, amb prop de 60 hectàrees, mentre que l'àrea d'alvocat arrasada serà d'unes 21 hectàrees.

També hi haurà terrenys petits afectats conreats de guaret, subtropicals, papa, papaia, pastures o cítrics.

La projecció estima a més que la lava arrasi, en el seu camí cap a la mar, unes 230 hectàrees de superfície agrícola no utilitzada.

Després de la seguretat, la segona preocupació dels palmeros és saber quantes habitatges quedaran arrasades.

«La lava engoleix les cases com si anessin de paper», ha assenyalat a Efe Beatriz, veïna de la Laguna, un dels nuclis desallotjats per l'erupció volcànica.

Beatriz va marxar de casa hores abans que comencés l'erupció i ho va fer amb una persona de 91 anys, amb medicació i problemes de mobilitat, i la incertesa de no saber si la seva casa se salvarà.

El nucli de la Laguna en principi està fora de perill perquè la lava ha pres el camí de Todoque, el poble veí.

Un equip de psicòlegs especialitzats en emergències i catàstrofes malda per ajudar a canalitzar l'ansietat, la incertesa i la ràbia dels damnificats.

La coordinadora de l'operatiu, Cristina García, ha explicat a Efe que breguen amb atacs de pànic, estats de commoció, gent que «no li ho acaba de creure», els qui per l'ansietat mengen molt i altres no proven mos o uns que dormen massa per a fer passar el temps i altres presa de l'insomni.

Però no té dubte que la incertesa és «el pitjor dels estats» en els quals pot estar una persona.

I aquesta incertesa és la que viuen els qui han estat desallotjats dels nuclis de població que més risc corrien i no saben, amb certesa, si la seva casa segueix en peus o si va quedar sepultada sota la lava.

tracking