Diari Més

Un estudi espanyol assenyala que el plasma dels que han superat la covid pot prevenir que altres la pateixin amb gravetat

El plasma hauria de ser d'una infecció per la mateixa variant que el pacient al qual es vol curar

Una jove donant sang pel Banc de Sang i Teixits ahir al Palau Firal de Tarragona.

Una cinquantena de persones donen sang i plasma a TarragonaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El plasma sanguini d'una persona que ha superat la Covid pot evitar que malalts que es trobin en una fase precoç de la infecció es posin greus, hagin d'ingressar en l'UCI i per tant, puguin morir. Aquesta és la conclusió principal d'una recerca espanyola que, per primera vegada, identifica quin tipus de pacients poden beneficiar-se de la donació del plasma d'una persona recuperada i que ha determinat que aquest tractament pot evitar que desenvolupin la malaltia de manera greu.

Es tracta d'una recerca espanyola liderada per l'Hospital Puerta de Hierro de Majadahonda (Madrid) i en la qual han participat 25 centres hospitalaris i 350 pacients. Les seves conclusions, publicades en la revista internacional Journal of Clinical Investigation indiquen que, com ha ocorregut amb altres malalties -per exemple, l'Ébola, com va poder veure's fa uns anys amb els casos que es van detectar e Espanya-, el plasma de persones convalescents per Covid -que es van contagiar i que van superar la malaltia- pot servir per a curar a altres malalts.

«El seu ús podria ser beneficiós en grups concrets de pacients en fases precoces de la malaltia ja que sembla evitar la necessitat de ventilació mecànica i redueix el risc de defunció en algunes persones que ingressaven amb la infecció en la primera setmana des de l'inici dels símptomes», informa el Ministeri de Ciència en un comunicat.

Aquest «possible tractament» consisteix en el fet que a la persona infectada se li fa una trasfusión del plasma d'una persona que es va recuperar de la Covid. Es tracta de passar al primer els anticossos que va generar el segon i de fer-lo en la primera fase de la infecció, en pacients ingressats en els primers dies des de l'inici dels símptomes, que no hagin passat a una etapa greu i que no hagin desenvolupat anticossos.

Segons la troballa de la recerca, que han conduït Cristina Avendaño-Solá i Rafael Duarte, un tractament amb plasma redueix en més del 50% la necessitat de ventilació mecànica o el risc de morir. Als 14 dies de tractament es va iniciar la millora, que aconsegueix nivells estadísticament significatius als 28 dies.

Aquests assajos han estat finançats pel l Fons COVID-19 de l'Instituto de Salud Carlos III i, front el que no havien aconseguit altres estudis, per primera vegada ha permès identificar quin tipus de persones podrien beneficiar-se d'aquest tractament. També estableix limitacions a aquestes donacions de plasma.

D'una banda, incideix en què està focalitzada en pacients en la primera etapa de la malaltia precoç. «No és efectiva ni recomanable per a totes les persones infectades», però els resultats assenyalen que sí que pot ser-ho en pacients inmunosuprimidos i amb dificultats per a desenvolupar la seva pròpia resposta immunitària després de la vacuna o la infecció natural, i que tenen un pitjor pronòstic, el plasma sí que podria ser beneficiós.

Pel que fa a les característiques del plasma que s'administra, l'estudi assenyala, com els receptors, tampoc val qualsevol emissor. El plasma «no ha de provenir d'una recol·lecció indiscriminada de persones convalescents», sinó que ha de tenir determinades característiques, com una «concentració adequada d'anticossos neutralitzadors» i s'apunta també a la conveniència que receptor i donant es trobin en la mateixa àrea geogràfica perquè s'ha vist que el plasma pot ser més efectiva si la infecció de tots dos va ser de la mateixa variant del virus.

tracking