Diari Més

La cinquena ona segueix a la baixa a Espanya amb diversos fronts oberts per restriccions

A Catalunya el risc de rebrot baixa moderadament en 21 punts, situant-se amb 336

Espai dedicat al cribratge massiu del festival Vida.

Espanya registra 17.023 nous casos de covid-19 i 93 defuncions des de dimartsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els indicadors epidèmics que mostren aquest dissabte algunes comunitats autònomes reflecteixen una tendència a la baixa de la cinquena ona de coronavirus pràcticament en tota Espanya, on algunes regions com la Comunitat Valenciana o Galícia mantenen diversos fronts oberts per les restriccions.

El Govern valencià ha aprovat prorrogar fins al dia 6 de setembre el toc de queda i la limitació a 10 persones de reunions socials i familiars en 68 municipis amb més de 5.000 habitants, mentre que la justícia gallega ha deixat sense vigor l'obligació del «certificatcovid» per a accedir a l'interior de l'hostaleria, per la qual cosa es torna als aforaments anteriors al seu ús.

La bona notícia és que la cinquena ona de coronavirus sembla que comença a decaure el gran part d'Espanya, segons les dades ofertes avui per algunes comunitats.

A Catalunya, per exemple, els diferents indicadors epidèmics mantenen una moderada tendència a la baixa: descendeix en 21 punts el risc de rebrot (fins als 336 punts) i disminueix la incidència acumulada per cada 100.000 persones a 7 dies (184,63) i a 14 dies (455,75).

També hi ha 64 persones menys hospitalitzades en planta, amb 9 pacients menys tractats en UCI, encara que en l'última jornada s'han detectat 2.287 nous contagis, han mort 51 persones i la taxa de positivitat és del 8,99%, per sobre del 5% que l'OMS considera per a determinar que l'epidèmia està baix control.

La incidència acumulada ha baixat també en l'últim dia a Andalusia gairebé 16 punts, fins a 494,5 casos per cada cent mil habitants, mentre que en les últimes hores s'han registrat 3.286 contagis, 15 morts, sis ingressos més als hospitals fins als 1.416 pacients i cinc menys en UCI fins als 243.

Amb la nova baixada de la incidència, que no era menor de cinc-cents casos des del passat 26 de juliol, són onze els dies seguits de descens després de més d'un mes seguit pujant.

Els contagis diaris han baixat a Euskadi dels 891 de la vespra als 756, la qual cosa ha derivat que la positivitat s'hagi vist també reduïda fins al 11,7%. Descendeixen també els malalts ingressats en lesucisfins a 61, un menys que el dijous, en una jornada, la del divendres, en la qual van haver d'ingressar als hospitals bascos 36 persones, 11 menys que un dia abans.

Cantàbria ha notificat 149 positius, 56 menys que el dia anterior, una tendència descendent que es reflecteix també en la incidència acumulada, en la positivitat dels test i també en què hi ha vuit hospitalitzats menys (De 103 a 94), encara que la vigilància intensiva sumen un ingressat més fins als 19 en total.

Castella i Lleó ha reportat aquest dissabte 728 contagis, 37 nous que en la vespra, i 11 defuncions. La incidència acumulada a 14 dies ha baixat des d'ahir tretze punts, dels 419,7 que marcaven aquest divendres als 406,1 d'aquest dissabte i baixa també un punt l'ocupació de lesucis, de 24,32% al 22,87%.

Extremadura ha registrat 348 nous positius, 40 menys que ahir, en una jornada en la qual ha mort una persona, hi ha hagut set nous ingressos, s'han donat 19 altes -el que suposa un total de 99 persones ingressades, 16 d'elles en UCI-, i la incidència als 14 dies es manté per sota dels 500 casos per cada 100.000 habitants.

Els contagis romanen estables a Navarra per sobre dels dos-cents, en detectar-se aquest divendres 213 positius, la mateixa xifra que el dia anterior, en una jornada amb tres ingressos en UCI i cap mort per aquesta causa.

A Múrcia han mort dues persones i s'han produït 258 nous positius, 234 menys que el dia anterior.

Balears ha registrat aquest dissabte 305 nous contagis, en una jornada en la qual la taxa de positivitat es redueix del 8,72% del divendres al 6,93% d'avui, i en la qual el nombre de pacients ingressats en planta se situa en 276 -15 menys que el divendres- mentre que la pressió en les UCI es manté, amb els 92 pacients ingressats de la vespra i una ocupació del 26,9%.

Canàries ha notificat 356 casos deCovid19 en l'última jornada (282 positius menys respecte al dissabte passat, quan es van notificar 638) en la qual també s'ha produït la defunció d'un home de 77 anys.

Bon ritme de vacunació

Les comunitats continuen avançant a bon ritme el procés de vacunació per a frenar al virus de la Covid-19, tant que, per exemple, la Comunitat Valenciana preveu tenir a tota la seva població vacunada amb la pauta completa el pròxim dia 9 d'octubre, després de l'accelerada que preveu donar al procés de vacunació les pròximes tres setmanes, en les quals es preveu administrar 1.300.000 dosi de vacunes.

Balears ha superat els 700.000 vacunats amb pauta completa, 701.277 persones per a ser exactes, la qual cosa suposa el 67,7% de la població diana, formada pels majors de 12 anys.

A Castella-la Manxa ja estan immunitzats més del 70% de la seva població diana, aconseguint d'aquesta manera la denominada immunitat de grup en la comunitat autònoma.

No cessen les sancions per imprudències

La Guàrdia Civil va interposar anit unes 170 denúncies per incomplir la normativaanticoviden diferents botellons que es van localitzar en diverses localitats costaneres del Principat d'Astúries.

I a Euskadi, dispositius coordinats d'Ertzaintza i policies locals han identificat a 37 persones que s'havien concentrat en la zona del port i la platja deBakio(Bizkaia)i han dissolt grups de joves que bevien alcohol en la via pública a Bermeo i Sant Sebastià.

tracking