Diari Més

Confirmen variant índia de la covid en 3 dels 5 tripulants d'un vaixell atracat a Vigo

L'alarma va saltar dijous passat, quan s'havia produït un brot de Covid a bord d'aquest vaixell amb bandera de Singapur, la tripulació de la qual és d'origen indi i filipí

El vaixell atracat a Vigo.

Confirmen variant índia de la covid en 3 dels 5 tripulants d'un vaixell atracat a VigoEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Microbiologia de l'Hospital ÁlvaroCunqueirode Vigo ha confirmat aquest dissabte la variant índia del coronavirus en tres dels cinc membres de la tripulació del vaixellPrometheusLeader, atracat a Vigo.

Segons ha informat el Servei Gallec de Salut (Sergas), es tracta de la variant B1.617subvariante2, que és sensible a la vacuna.

ElSergasassegura que el brot està controlat i que els dos mariners hospitalitzats en elVithasFátima de Vigo estan estables.

L'alarma va saltar dijous passat, quan es va saber que s'havia produït un brot deCovida bord d'aquest vaixell amb bandera de Singapur, la tripulació de la qual és d'origen indi i filipí.

Cinc dels 22 tripulants van donar positiu, i d'ells dos van haver de ser ingressats.

Immediatament, el Servei de Microbiologia de l'Hospital ÁlvaroCunqueirode Vigo va començar a seqüenciar les mostres dels cinc tripulants positius davant la possibilitat que algun estigués contagiat amb la variant índia, com s'ha confirmat avui.

Entretant, el vaixell continua amarrat al Port de Transatlàntics de Vigo amb els seus tripulants guardant quarantena, i allí romandrà fins al 10 de maig tret que l'armador decideixi substituir a la tripulació i continuar la ruta.

Es tracta d'un vaixell de càrrega que va arribar a Vigo dimarts passat procedent deSouthampton, al Regne Unit.

La variant B.1.617 va ser detectada per primera vegada a l'octubre de 2020 en l'estat deMaharashtra(l'Índia) i presenta entre 13 i 15 mutacions, dues de les quals, E484Q i L452R, es concentren en la proteïnaSpike(d'aquí ve que la hi hagi anomenat «doble mutant»).

Aquestes dues mutacions ja s'havien detectat per separat en altres variants, però és la primera vegada que apareixen juntes.

La mutació E484Q s'assembla a l'E484K de les variants sud-africana i brasilera, sospitosa de tornar la vacunació menys eficaç i d'augmentar el risc de reinfecció, en tant que la L452R està també present en una variant detectada a Califòrnia i es creu que podria provocar un augment de la transmissió.

L'Organització Mundial de la Salut va advertir dimecres passat que aquesta variant podria estar darrere del gran auge de la pandèmia en el sud d'Àsia, atès que mostra en estudis de laboratori indicis de ser més contagiosa i resistent a algunes vacunes i tractaments.

Malgrat això, l'OMS la classifica com a «variant d'interès» i no «variant de preocupació», el màxim nivell d'alerta, considerat per a les del Regne Unit, Sud-àfrica i el Brasil.

tracking