Diari Més

Meteorologia

Filomena col·lapsa gran part d'Espanya després de dos dies de temporal

Carreteres tallades i víctimes mortals en unes hores molt complicades

El carrer Fuencarral de Madrid.

Filomena col·lapsa gran part d'Espanya després de dos dies de temporalEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El temporal Filomena ha col·lapsat gran part d'Espanya i deixa un mantell blanc en diferents comunitats del centre i est d'Espanya en les quals a cotxes immobilitzats per la neu, desperfectes en cobertes o arbres caiguts s'uneixen imatges insòlites de persones esquiant per vies principals com el Passeig de la Castellana de Madrid.

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha demanat aquest dissabte als ciutadans que davant les grans nevades, el temporal més intens dels últims 50 anys, romanguin en els seus domicilis i evitin desplaçaments perquè «la situació és greu», una petició a la qual s'ha sumat el titular de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de presa conjunta.

Segons ha assenyalat Grande-Marlaska, el servei de Protecció Civil està preparat per a donar suport als serveis essencials, entre els quals ha destacat el repartiment de vacunes, els trasplantaments d'òrgans o les diàlisis –a banda de la resta de prestacions sanitàries– en «situacions tan extraordinàries com aquestes».

El temporal de fred i la borrasca Filomena, que afecten principalment el centre i est d'Espanya, ha causat incidències en la xarxa de carreteres, trens, en l'aterratge i enlairament d'avions, a més d'en la navegació.

Segons l'últim balanç de la Direcció General de Trànsit, tres carreteres romanien tallades en la xarxa principal, una a Girona i dues a Toledo, al costat de 45 en la xarxa secundària, mentre que ja són obligatòries les cadenes per a circular en 611 vies i ports, cent d'ells de la xarxa principal.

Segueix restringit el trànsit als camions en l'A3 a València, l'A50 a Àvila i totes les carreteres de la Comunitat de Madrid.

La conseqüència més greu de moment del temporal és la mort d'un home de 54 anys a Madrid que ha estat trobat en el seu cotxe soterrat per la neu a la localitat de Zarzalejo, segons ha informat la delegació de govern i de dues persones en una riuada entre Mijas i Fuengirola (Màlaga).

Setanta vehicles i 150 militars de la Unitat Militar d'Emergències (UME) estan des d'ahir a la tarda dedicats a tasques de rescat i assistència davant els efectes del temporal centrats en Madrid, on s'esperen reforços.

Segons fonts de l'Agència Estatal de Meteorologia, la nevada que ha caigut a Madrid és la major des de 1971 i ha deixat 33 litres per metre quadro en forma de neu en les 24 hores prèvies a les 07.00 hores d'avui.

tracking