Diari Més

Sánchez es reuneix amb les CCAA després de les seves queixes per la desescalada

La major part de Catalunya, Madrid i Castella i Lleó segueixen a la fase 0

Pedro Sánchez durant la roda de premsa d'aquest dissabte

Sánchez anuncia una nova pròrroga de l'estat d'alarma, fins al 9 de maigEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, presideix aquest diumenge una nova reunió per videoconferència amb els presidents de les comunitats i ciutats autònomes, la primera després de la polèmica suscitada en alguns territoris per la decisió de l'Executiu de rebutjar el seu pas a la fase 1 del pla de desescalada.

En concret, podran passar a la fase 1, que alleugereix les restriccions a la mobilitat i a l'activitat respecte a la fase 0, el territori complet de Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura i Múrcia, així com de Canàries i Balears, on se sumen totes les illes a les quals ja estaven en fase 1 en tots dos arxipèlags, i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Madrid, Catalunya i Castella i Lleó, amb petites excepcions en els seus territoris, seguiran en la fase 0 o de preparació, en la qual també romandran de moment les províncies castellano-manxegues de Toledo, Ciudad Real i Albacete, les andaluses de Màlaga i Granada i 14 dels 24 departaments sanitaris de la Comunitat Valenciana.

És en aquest últim grup de les zones que encara hauran d'esperar, almenys, una setmana més per a aconseguir aquest canvi de fase on s'han succeït les queixes.

En el cas de Madrid, el seu vicepresident regional, Ignacio Aguado, va advertir el dissabte que aquesta decisió per part del Govern central suposa que molts negocis encara no podran obrir, cosa que aprofundirà en la situació tan crítica que travessen milers d'autònoms, bars i petits comerços.

Aguado ha considerat, a més, que l'Executiu hauria de fer obligatori l'ús de màscares a partir d'aquest dilluns.

La consellera de Sanitat del govern valencià, Ana Barceló, ha manifestat també que no comparteix que la Comunitat Valenciana no passi íntegrament a la fase 1; i des d'Andalusia, el vicepresident del govern regional, Juan Marín, assegurava que deixar a Granada i Màlaga en la fase 0 suposa «un atac frontal» a la Junta.

En aquest sentit, el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, va evitar aquest mateix dissabte en una roda de premsa entrar en polèmiques amb cap president autonòmic i va subratllar que tots ells trobaran en ell un «aliat» enfront del coronavirus.

tracking