Diari Més

Investigació

El coronavirus té més incidència com més fred fa, segons resultats preliminars d'un estudi

L'Institut de Salut Carlos III i l'Agència Estatal de Meteorologia analitzen l'impacte de factors ambientals

Pla tancat d'una client que porta mascareta sortint d'un supermercat a Barcelona.

Les dones presenten més ansietat social que els homes davant el coronavirus, segons un estudi de la UdLACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un treball conjunt entre l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) i l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) posa de manifest els primers indicis de correlació entre variables meteorològiques i la propagació de covid-19. Concretament, els resultats preliminars basats en els contagis a les diferents comunitats autònomes de l'Estat entre el 26 de març i el 5 d'abril indiquen que a menor temperatura mitjana hi ha una major incidència del virus. És a dir, que l'índex d'afectació augmenta a menor temperatura. Les dues institucions treballen en un estudi integrat per analitzar en profunditat la influència de determinades variables i la contaminació ambiental i la propagació.
L'objectiu és desenvolupar un sistema de vigilància epidemiològica a nivell estatal basat en l'alerta primerenca i la monitorització dels factors ambientals.

D'altra banda, investigacions recents en relació amb la propagació de la malaltia i el virus indiquen que la humitat de l'aire pot incidir-hi, principalment en el sentit que les altes temperatures i una humitat alta redueixen «significativament» la transmissió. Així, l'arribada de la temporada primaveral a l'hemisferi nord podria reduir-la.

A nivell estatal, tant l'AEMET com l'ISCIII continuen treballant conjuntament per investigar l'impacte d'aquests factors en la incidència de la covid-19 a través de variables en salut com ara ingressos hospitalaris, ingressos en UCI i mortalitat, millorant la identificació en zones de risc a temps real. Així, la idea és dissenyar estratègies de diagnòstic i prevenció des de l'àmbit de la salut pública.

L'AEMT depèn del ministeri per la Transició Ecològica mentre que l'ISCIII està adscrit al ministeri de Ciència i Innovació.

tracking