Diari Més

Salut

El confinament ha reduït un 80% els contagis potencials

Un estudi determina que en absència de l'estat d'alarma, el nombre de casos confirmats hagués augmentat de 126.000 a 617.000 a data de 4 d'abril

Una dona saluda des d'una residència

Afers Socials confirma que hi ha 487 casos de coronavirus en residències de gent granEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La declaració de l'estat d'alarma el passat 14 de març ha aconseguit reduir en un 80 per cent el nombre de contagis potencials per coronavirus, segons un estudi realitzat per investigadors de la Universitat d'Oviedo i l'Autònoma de Madrid.

Els investigadors han calculat que, en absència de l'estat d'alarma, el nombre de casos confirmats hagués augmentat de 126.000 a 617.000 a data de 4 d'abril, per la qual cosa el confinament hauria permès evitar al voltant de 491.000 infeccions confirmades, segons ha explicat aquest dimarts la institució acadèmica asturiana en un comunicat.

La recerca conclou que les mesures de confinament decretades el passat 14 de març han beneficiat especialment a les províncies que estan més prop dels principals epicentres de la COVID-19, ja que l'estat d'alarma ha trencat «el cercle viciós de contagis» entre diferents territoris.

D'igual manera, l'estudi posa de manifest que s'hagués pogut evitar part dels contagis si les mesures de control associades a la declaració d'estat d'alarma s'haguessin posat en marxa una setmana abans.

Així, segons els seus càlculs, el nombre de casos confirmats s'hauria reduït a 4 d'abril a uns 47.000, és a dir, menys de la meitat.

Els investigadors precisen que l'inici i intensitat de les epidèmies depèn de la mobilitat internacional, la qual cosa suggereix que «les mesures de control de viatgers procedents de zones prèviament afectades, com és el cas d'Itàlia, haurien d'haver-se posat en marxa molt abans, en línia amb les decisions adoptades en altres països».

L'estudi ha estat elaborat per Luis Orea, investigador del Departament d'Economia i del Grup de Recerca OEG de la Universitat d'Oviedo, i Inmaculada C. Álvarez, investigadora de l'esmentat Grup i de la Universitat Autònoma de Madrid.

tracking