Diari Més

Societat

La compra del confinament: xocolata, cervesa i snacks

Les dades del Ministeri d'Agricultura mostren un augment de vendes molt destacat en alguns productes

Imatge d'arxiu de l'interior d'un supermercat.

Els petits supermercats hauran de tancar a les 21 horesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'inici del confinament ens va deixar algunes imatges que passaran a la història, com per exemple, les llargues cues al supermercat, les prestatgeries buides i els carros i cistells plens a vessar. Ara, les dades sobre la compra d'aliments feta abans i després que comencés l'emergència sanitària, que acaba de publicar el Ministeri d'Agricultura, mostren què és el que els espanyols consideren indispensable per a passar una quarantena. En la llista de la compra del confinament no hi poden faltar farina, xocolata, begudes alcohòliques, snacks i conserves.

La farina, en totes les seves tipologies, ha estat l'aliment que s'ha disparat, si es comparen les xifres de vendes d'enguany amb les de l'any passat. Així doncs, comparat amb la mateixa setmana de 2019, la seva venda va créixer un 147% més en la primera setmana de confinament i un 196%, en la segona. L'augment de la farina, com a aliment bàsic i de primera necessitat, pot semblar obvi per a molts. Ara bé, les estadístiques d'Agricultura mostren creixements destacats en altres productes.

La xocolata, concretament les rajoles, van registrar un augment respecte a la mateixa setmana de l'any anterior d'un 10% en la primera setmana i d'un 33% en la segona. Les begudes alcohòliques també van experimentar un creixement destacat. Les dades del Ministeri destrien la venda de «begudes espirituoses», com per exemple licors i alcohols destil·lats, i la venda de cervesa. En el primer dels casos van sumar un repunt en les vendes del 21% i del 58%, en la primera i la segona setmana de confinament respectivament, en comparació amb el mateix període de 2019. Pel que fa a la cervesa, el creixement va ser del 23,3% i del 35%. Uns altres productes que també van incrementar vendes van ser la fruita seca i els snacks (+16% en la primera setmana i +15% en la segona).

Pujada i estabilització

Si bé hi ha aliments que s'han comprat cada cop més, d'altres van registrar uns augments molt destacats en la primera setmana de confinament, però després s'han estabilitzat i la seva compra s'ha situat en xifres similars a les del mateix període de l'any passat. En concret, es tracta de les conserves de peix i mol·lusc, que en la primera setmana van créixer un 82,1%; l'oli (+97%) i la llet i derivats làctics (+49,9%).

Per contra, hi ha aliments que han patit un descens de les vendes en aquestes dues setmanes de confinament respecte a les mateixes dates de 2019. Aquests són la carn d'ovella (-15% -1a setmana- i -25% -2a setmana-) i la fruita fresca, que en la primera setmana va caure un 1,6%, però que es va recuperar un 8% en comparació amb la tercera setmana de març de l'any passat.

tracking