Diari Més

Rodalies i el transport públic de competència autonòmica mantindran l'oferta, mentre que l'estatal la reduirà en un 50%

Amb l'estat d'alarma el metro i els autobusos urbans també seguiran amb el servei habitual

Imatge de l'estació de tren de l'Ampolla.

estació l'ampolla tren, renfe, adifTrenscat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rodalies i tot el transport de titularitat pública –ja sigui per carretera, tren o marítim- i que sigui de competència autonòmica mantindrà la seva oferta habitual de transport, segons el decret aprovat pel govern espanyol que declara l'estat d'alarma. La norma també estableix que el transport d'àmbit municipal, com el metro o els autobusos urbans, també operaran amb la mateixa freqüència.

En canvi, tots els serveis de transport públic i interior de viatgers per carretera, ferroviaris, aeris i marítims de competència estatal i sotmesos a contracte públic o obligació de servei públic hauran de reduir l'oferta en, com a mínim, un 50%. Dins d'aquest grup s'hi inclouen trens de mitja distància, mitja distància-AVANT i autobusos per carretera.

De la mateixa manera, els serveis de transport interior aeri sotmesos a obligacions de servei públic i els serveis de transport marítim sotmesos a contracte de navegació també reduiran l'oferta en un 50%. Els serveis de transport públic de viatgers però no sotmesos a contracte públic també hauran de reduir l'oferta en un 50% com a mínim.

Poden patir modificacions

Segons el decret, totes aquestes mesures poden ser modificades pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i en cas que la situació sanitària ho aconsellés, també es podria fixar percentatges de reducció o condicions específiques al transport públic autonòmic o local, juntament amb l'administració competent.

A més, les operadores del servei estan obligades a fer una neteja diària dels vehicles de transport.

El decret, aprovat aquest dissabte al vespre al consell de ministres extraordinari, no estableix mesures a l'espai aeri i en relació amb l'exterior.

Paper de l'exèrcit

D'altra banda, i en relació al paper que podria tenir l'exèrcit en aquest estat d'alarma, fonts del govern espanyol apunten que podria desenvolupar funcions de policia, fent vigilància de béns i llocs i per tal que les persones complissin les restriccions de moviment. A més, també es podria plantejar que, si calgués transportar malalts o material sanitari, es comptés amb els metges de l'exèrcit per tal de no arribar al col·lapse sanitari.

tracking