Diari Més

Política Nacional

Els pactes creuats als ajuntaments compliquen la investidura de Sánchez

Aquesta setmana s'intensificaran les negociacions entre els partits davant la constitució de vuit parlaments autonòmics

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a la seu de Ferraz.

Felip VI proposa a Pedro Sánchez com a candidat a la investidura com a president del governACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Constituïts els ajuntaments, els socialistes podrien veure complicada la investidura de Pedro Sánchez si ERC es replanteja la seva possible l'abstenció després de l'elecció deAdaColaua Barcelona, mentre que UPN assisteix satisfeta a la victòria de Navarra Suma en Pamplona i mira ara cap al Govern foral.

Aquesta setmana també s'intensificaran les negociacions entre els partits davant la constitució de vuit parlaments autonòmics i com va ocórrer en les assemblees regionals de Madrid i Murcia, els blocs d'esquerra i dreta intentaran el control d'aquestes institucions, donant pistes sobre els pactes dels futurs governs regionals i la investidura de Sánchez.

El dimarts 18 es constituirà l'Assemblea d'Extremadura, l'endemà es conformaran les corts de Castella-la Manxa i els parlaments de Navarra i Canàries; el dia 20, li toca el torn a les Corts d'Aragó i als parlaments de Cantàbria i La Rioja; i el 21, tanquen la setmana les Corts de Castella i Lleó.

Un dels escenaris més complicats està a Navarra, on el dimecres es constitueix la taula del Parlament. Aquí, el PSN negocia la Presidència ambGeroaBaii Podemos però precisa, almenys, l'abstenció d'EHBildu, posició que no agrada massa a Ferraz.

D'altra banda, UPN ha ofert al PSOE intercanviar dues abstencions, la dels seus dos diputats a la investidura de Pedro Sánchez, a canvi que els socialistes facin el mateix en el govern foral i permetin la Presidència de Navarresa Suma.

A Castella i Lleó, si bé el PP va tancar un acord ambCsperquè el candidat popular Alfonso FernándezMañuecopresidís la Junta a canvi que la formació taronja obtingués alcaldies en algunes capitals de província, ahir el pacte no va funcionar a Burgos i està per veure si això tindrà conseqüències.

Aquest diumenge, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha indicat que les direccions del PP i deVoxestan analitzant quina resposta donen a l'ocorregut a l'Ajuntament de Burgos, després que la formació d'ultradreta facilités la investidura del candidat socialista.

«Entra dins de la normalitat que poguessin produir-se errors (...) Veurem si aquestes desviacions han estat fets voluntaris i conscients», ha assenyalat.

També el candidat del PSOE a la Comunitat de Madrid, ÁngelGabilondo, que avui ha acudit a la presa de possessió de Ximo Puig com a president de la Generalitat Valenciana, ha alertat sobre els pactes de dretes en els municipis i l'entrada deVoxen els governs locals.

I ha comentat que pactes com el delBotànic(que conformen PSPV-PSOE, Compromís iUnidesPodem-EUPV) són «molt bons» per a la Comunitat Valenciana i per a Espanya.

I al bloc PP,CsiVoxtambé s'ha referit la ministra en funcions María Jesús Montero que ha lamentat que el «blanqueig de la ultradreta» impedeixi governs del PSOE.

En concret, Montero ha demanat a PP iCsque s'abstinguin en la investidura de Sánchez i es deixi governar al PSOE amb aliances puntuals que a cada moment es puguin desenvolupar «tenint com a soci preferent a Podemos».

Precisament, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en una entrevista que publica avui el diari 'El País' adverteix als socialistes que l'amenaça del PSOE de repetir eleccions «va ser un error» i es mostra optimista davant un govern de cooperació.

«Això no va de fer un pols. Si ho fem ens anirà malament als dos», alerta.

I tot això malgrat les diferències que els uns i els altres tenen sobre Catalunya, assumpte sobre el qual proposa «un acord programàtic que fixarà fins a on» poden arribar com a Govern.

tracking