Diari Més

Casado i Rivera acusen Sánchez de pactar amb Torra i escons a canvi de l'indult dels presos independentistes

El líder del PSOE retreu al PP en el debat a TVE que l'acusi d'haver pactat amb Bildu i pregunta a Casado «de quin color té tacades les mans»

Pablo Casado (PP), després del debat

Casado i Rivera acusen Sánchez de pactar amb Torra i escons a canvi de l'indult dels presos independentistesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els indults i el suport de les forces independentistes a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez han marcat el bloc de política territorial al debat a quatre a TVE, on els líders del PP i de Cs, Pablo Casado i Albert Rivera, han acusat Pedro Sánchez d’«agenollar-se» davant els independentistes.

Un cop més, el líder del PSOE ha assegurat que amb el seu govern no hi haurà ni referèndum ni independència, i ha retret que el PP l’acusi de tenir les mans «tacades de sang» –com va dir Casado, per haver rebut el suport de Bildu al Congrés, quan el propi PP va tramitar 127 iniciatives d’acord amb Bildu al Parlament basc. «De quin color té tacades les mans», ha preguntat a Casado. Iglesias, per la seva banda, ha insistit a demanar «diàleg, diàleg i diàleg» per resoldre el conflicte a Catalunya.

Sánchez ha volgut deixar clar des de l’inici del bloc que «és espanyol i se sent molt orgullós de ser espanyol» i ha retratat Espanya com un país «de bon veure» des de fora. «Em sento orgullós de la nostra passió per la igualtat, de la nostra diversitat lingüística, cultura i de costums, i Espanya és gran quan reconeix la seva diversitat», ha dit, i per això ha proposat «a tots els espanyols que treballem per unir Espanya en la seva diversitat».

Sánchez ha acusat Rivera i Casado de «mentir». «Porten 10 mesos mentint els de la foto de la plaça de Colón», ha afirmat el líder del PSC, que ha evitat dir si indultarà els presos independentistes assegurant que «cal respectar la separació de poders» i «no hi ha precedents de cap president del govern que hagi dit abans d’una sentència que farà».

En aquest marc, ha insistit que les independentistes saben «que la independència no es produirà» i ha apostat per «dialogar dins de la constitució». Ha insistit en el seu «no és no» i que «amb un govern socialista no hi haurà referèndum ni independència», mentre que els líders independentistes saben «que si volen resoldre aquest problema han de tornar a la via constitucional i estatutària».

Iglesias: «diàleg, diàleg i diàleg

»

Iglesias ha recordat a PP i Cs que la «política territorial» implica parlar de molts milions més de persones que de Catalunya i ha demanat «respecte» als ciutadans i a la justícia. Segons Iglesias, cal «alçada d’Estat» per resoldre aquest conflicte i ha recordat que Espanya «és plurinacional» i la pròpia constitució parla de «nacionalitats». La unitat d’Espanya, ha afirmat, no es guanya amb «agressivitat» i falta «més diàleg i menys insults».

«Diàleg, diàleg, diàleg i diàleg», ha afirmat Iglesias que ha assegurat que la Constitució no pot ser «una totxana» per llançar als rivals polítics. L’autèntica «traïció a Espanya», ha afirmat, és «privatitzar empreses publiques que generen beneficis o la corrupció». Si el problema és de convivència, ja dit, cal ser conscient que només es podrà resoldre «amb empatia», però «amb sobreactuació i insults no anem enlloc».

Rivera:

«

Sánchez tornarà a pactar amb Torra

»

Un missatge contraposat al de Rivera, que ha afirmat que a Sánchez «no li importa» el «cop d’Estat» dels independentistes. «Vol seguir al poder amb els que han intentat liquidar aquest país», ha afirmat Rivera, que ha assegurat que «no creu en una nació de nacions». «Jo vull un president que no s’agenolli davant els que han intentat liquidar Espanya» i «em vull independitzar dels que volen trencar Espanya». Segons Rivera, «és urgent» treure Sánchez de La Moncloa.

Casado demana a Sánchez que expliqui si indultarà els presos

El líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat que és «evident» que Sánchez indultarà els líders independentistes acusats de rebel·lió. Segons Casado, el candidat socialista «ja ha pactat» amb l'independentisme i per això no diu públicament que no els indultarà perquè espera rebre el suport d'ERC i JxCat.

«Segueix sense contestar, això vol dir que els indultarà. Vol revalidar el govern Frankenstein traint la història democràtica del PSOE», ha insistit. «Per mantenir-se a la Moncloa, Sánchez pacta amb aquells que volen trencar-la», ha dit Casado, en referència als «proetarres» bascos i els independentistes catalans.

El líder del PP ha afirmat que «la unitat d'Espanya està en risc per culpa de Sánchez» i ha assegurat que el líder socialista és el «preferit» dels «independentistes, comunistes i batasunos». Segons Casado, els candidats d'ERC i JxCat, Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, ja han avançat en rodes de premsa «vergonyoses» des de la presó que el faran president a canvi «d'indults» i «d'un referèndum». Casado ha acusat Sánchez de «no donar la talla» com a president del govern i d'haver permès que s'hagin «humiliat» les institucions de l'Estat amb el diàleg amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

En canvi, Casado ha defensat que si governa el PP aplicarà la Constitució a Catalunya, prohibirà els indults a condemnats per rebel·lió i sedició, acabar amb «la propaganda» a TV3, tipificarà com a delicte la convocatòria d'un referèndum il·legal així com il·legalitzarà la «kale borroka» de l'entorn independentista i traurà el finançament dels partits amb líders condemnats per rebel·lió i sedició.

«Mans tacades de sang

»

Casado no ha rectificat l'afirmació que va fer acusant a Sánchez de pactar amb gent que té «les mans tacades de sang» i ha insistit que ho va dir en referència a Arnaldo Otegi. «Va estar a la presó per terrorisme», ha remarcat.

Rivera acusa Sánchez de pretendre

«

indults a canvi d’escons

»

Albert Rivera ha afirmat que li van «saltar les llàgrimes» el dia que es va declarar la independència a Catalunya i ha assegurat que Espanya «li fa mal». També ha advertit que Sánchez ha arribat al poder amb els independentistes, i que si està a la seva mà «hi tornarà». També li ha preguntat a Sánchez on veu la «nació de nacions», perquè ell només veu «una nació de persones iguals».

Un altre flanc d'atac –que han compartit Rivera i Casado- ha estat el de l'indult als presos independentistes. «Iceta ja va dir que n'hi haurien», ha recordat el líder de Cs, que ha afirmat que Sánchez el donarà perquè vol «indults a canvi d'escons». Per això ha considerat una «emergència nacional» enviar Sánchez i Iglesias a l'oposició. «Sánchez va pactar amb Torra i hi tornarà. Jo vull un govern sense nacionalistes», ha afegit.

Finalment també ha tingut un enfrontament amb Pablo Iglesias, a qui ha retret que li volgués donar «lliçons d'Estat». El problema, li ha dit al líder de Podem, és que quan Ciutadans busca el seu partit, «sempre està del costat dels que volen trencar Espanya».

tracking