Diari Més

Salut

Repunt històric de consum de tabac a Espanya

Les xifres de fumadors han passat a ser similars a les de 1997, abans que s'aprovés la llei antitabac

Una persona fumant una cigarreta.

Repunt històric de consum de tabac a EspanyaPixabay.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum de tabac a Espanya ha sofert un repunt d'un 3% en els últims dos anys, que ha provocat que les xifres de fumadors siguin similars a les de 1997, abans que s'aprovés la llei antitabac.

Segons la XII Enquesta sobre Alcohol i altres Drogues a Espanya (EDATS) 2017-2018, que ofereix la radiografia més completa i exhaustiva del consum de substàncies al país, a més del tabac, les drogues legals més esteses són l'alcohol i elshipnosedantes, mentre que entre les il·legals destaca sobretot el cànnabis, seguida des de lluny per la cocaïna.

Les dades mostren que un 34% dels espanyols consumeix tabac diàriament, sobretot en paquet, una xifra que en 2015 se situava en el 30,8%.

Aquest augment preocupa també per la quantitat de joves que s'ha iniciat en aquest hàbit, de fet, la titular de Sanitat, María Luisa Carcedo, va assenyalar durant la presentació de les dades, que un 5% de l'increment experimentat en els últims dos anys està protagonitzat per joves que han començat a fumar.

En 2017, el 69,7% de les 21.249 persones de 15 i 64 anys enquestades reconeix haver fumat alguna vegada en la seva vida, el 40,9% ho ha fet en l'últim any i el 38,8%, en l'últim mes.

Les xifres reflecteixen, en paraules de la delegada del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Lliri blanc Martí, un «canvi de tendència» que retrotreu a Espanya a l'escenari previ a la llei, en concret «a xifres molt similars a les de 1997».

Encara que Carcedo ha destacat que la llei antitabac actual (aprovada en 2005 i endurida en 2010) és una norma «molt avançada», ha reconegut que hi ha àmbits «que requereixen major esforç i millora en la seva aplicació per a aconseguir els resultats esperables».

Espanya treballa al costat dels Estats membres a identificar les mesures més eficaces per a prevenir el consum de tabac i limitar els seus efectes en el fumador passiu.

Així, la ministra no ha descartat estudiar alguns espais que "hagin quedat mal regulats o escassament regulats" en la llei, tenint en compte, a més, l'aparició de nous dispositius, com els cigarrets electrònics, si bé ha matisat que és un dels assumptes que tracta conjuntament amb la UE. Sí ha avançat, en canvi, que el Ministeri prepara una campanya preventiva dirigida, sobretot, a evitar l'inici del tabac entre els més joves.

Alcohol i altres drogues

Si bé l'alcohol és la droga legal més consumida ha baixat el nombre de persones que l'ingereix diàriament (del 9,3% al 7,4%, la xifra més baixa de tota la sèrie històrica, que comença en 1995).

El 15,1% dels enquestats reconeix haver consumit alcohol en forma de fartanera -cinc o més begudes en prop de dues hores- en els últims 30 dies, dada inferior al de 2015, que se situava en el 17,9%, però augmenta el nombre de persones que admet haver-se emborratxat en l'últim mes (del 6,5% al 7,1%). Quant als menors, l'enquesta indica un lleuger augment de consum entre els adolescents de 15 a 17 anys: el 60% va consumir alcohol enfront del 58% de l'anterior.

Elshipnosedantes(amb o sense recepta), són la tercera substància (11,1% en l'últim any enfront del 12% en 2015). En concret, un 7,5% de la població els ha consumit en l'últim mes, el 5,9% ho fa diàriament i un 1,3%, en l'últim any sense recepta mèdica i és l'única al costat dels analgèsics opiacis l'ús dels quals està més estès entre les dones.

Respecte a les drogues il·legals, el consum de cànnabis ha augmentat: l'11% s'ha fumat un porro en els últims 12 mesos (9,5% en 2015), el 9,1 en els últims 30 dies (7,3% en 2015) i el 2,1% cada dia en l'últim mes, igual que en 2015.

Per darrere del cànnabis, està la cocaïna. El 2,2% l'ha provat en l'últim any i el 1,1%, en l'últim mes, seguida de l'èxtasi els al·lucinògens, les amfetamines i l'heroïna.

EDATS també analitza l'ús compulsiu d'internet que va afectar un 2,9% dels enquestats tant en 2015 com en 2017 -aproximadament 906.000 persones- i majoritàriament de 15 i 24 anys.

tracking