Diari Més

Política

Pablo Casado, nou president del PP

S'imposa a Sáenz de Santamaría per un marge estret, segons fonts del partit

Soraya Sáenz de Santamaría i Pablo Casado, a la recta final del Congrés Extraordinari per elegir el nou líder del PP.

Pablo Casado, nou president del PPACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pablo Casado és el nou president del PP. El fins ara vicesecretari de Comunicació dels populars s’ha imposat a la seva contrincant, Soraya Sáenz de Santamaría, per un marge estret que es pot situar a l'entorn dels 300 vots, segons fonts del partit. Casado té per davant ara el repte de recosir les ferides que ha deixat una campanya marcada pel joc brut i l’absència de debat, i haurà de definir ara una executiva –on podrà integrar l’equip de l’exvicepresidenta- que té com a primer objectiu recuperar terreny cedit a Ciutadans a les eleccions autonòmiques i locals del 2019.

Casado ha obtingut la victòria fruit del suport de tots els candidats que no van superar la primera fase de les primàries del PP, on la militància va fer guanyadora Soraya Sáenz de Santamaría i va deixar fora de la final María Dolores de Cospedal i Juan Manuel García-Margallo, entre altres. Malgrat aquest criteri expressat per les bases en favor de Sáenz de Santamaría, els compromissaris que les agrupacions han fet capgirar la balança a favor seu, fruit també de la xarxa d’interessos de cara a les llistes que caldrà confeccionar per a les pròximes eleccions.

Aquest serà el primer repte del seu mandat, evitar una possible fractura interna dels nuclis dirigents del partit, en primer terme, i de la direcció amb la seva militància, en segon lloc. Per aquest motiu, en el seu discurs de presentació de candidatura, el nou president del PP ha ofert aquest dissabte un lloc a la seva executiva a Soraya Sáenz de Santamaría, en un intent de respondre les crítiques que aquesta li ha llançat per haver-se oposat a fer una llista unitària al tram final del Congrés.

Amb Casado el PP recupera un discurs «desacomplexat», en paraules del propi president del PP, on farà bandera de la seva ideologia en qüestions com l’avortament, l’eutanàsia i també respecte a Catalunya. El mateix Casado ho ha fet evident en un discurs abrandat on ha promès que el PP «reconquerirà» els catalans fent que «aquesta Tabàrnia hipotètica sigui de veritat». «Aturarem el pla de Torra» perquè «caigui l’engany independentista», ha afirmat després de reivindicar una «única Espanya» i augurar que ell «farà que es respecti el PP».

L’elecció de Casado culmina també l’etapa de Mariano Rajoy com a president del partit, un càrrec que ocupava des del 2004. Rajoy va acomiadar-se aquest divendres mitjançant un discurs –molt aplaudit pels compromissaris- on va treure pit de la gestió del seu executiu, va reivindicar l’autoria del 155 i va prometre que ell –en contraposició implícita al seu successor, José María Aznar- serà «fidel» al PP. «M’aparto, però no me’n vaig», va apuntar abans d’assegurar que estaria a disposició de la nova direcció des de la segona fila.

tracking