Diari Més

La Moncloa contraposa les declaracions dels membres de la Mesa amb l'actitud dels «fugits eludint la justícia»

Méndez de Vigo diu als catalans que tinguin en compte el 21-D el to «cada cop més agre i amb menys eco» de Puigdemont

Imatge d'arxiu del portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa a La Moncloa.

La Moncloa contraposa les declaracions dels membres de la Mesa amb l'actitud dels «fugits eludint la justícia»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat que li sembla «molt bé» que els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament acatessin davant del Tribunal Suprem (TS) el 155 i renunciessin a actuar fora del marc constitucional –segons l'auto judicial- i ho ha contraposat amb l'actitud dels que «estan fugits eludint la justícia» o bé no van contestar les preguntes del fiscal. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu no ha entrat a valorar la decisió judicial però sí que ha considerat que l'objectiu d'aplicar el 155 era «restaurar l'ordre constitucional» i ha valorat que aquests declaracions demostren que això «comença a ser una realitat». D'altra banda, ha dit als catalans que quan vagin a votar el 21-D tinguin en compte el to «cada cop més agre i amb menys eco» del president Carles Puigdemont.

Méndez de Vigo ha afirmat que qui està sent investigat té el «deure» d'acudir a declarar davant del jutge si aquest el crida i respondre a les seves preguntes i per això ha posat en valor que els membres de la Mesa citats a declarar ahir davant del Suprem ho fessin. A més, ha celebrat què van dir i ha afirmat que això va ser pres en consideració pel jutge a l'hora de dictar les mesures cautelars. Tot i això, ha dit que els presumptes delictes pels que són investigats «continuen allà» i ha criticat la «desobediència conscient» de la llei que van portar a terme, així com l'«intent de substituir l'odre constitucional per una nova arquitectura constitucional i portar a terme una ruptura unilateral».

Ha afegit que ara molts ciutadans estan quedant «estupefactes» davant la «quantitat de mentides que tenia el procés secessionista», entre les que ha situat el suports europeus que havia de tenir la república. «La UE es va fer per combatre nacionalismes excloents que van portar Europa a dues guerres mundials i és una comunitat de dret», ha manifestat. Per això, ha dit que el 21-D és el moment perquè els catalans pensin en «qui ha acutat amb respecte i prudència» i qui ha construït «una quimera sobre mentides».

La «incertesa» afecta l'economia

El portaveu ha lamentat que la «incertesa» que es viu a Catalunya és un «llast» per al creixement econòmic a Catalunya i per això ha apuntat que mentre la Comissió Europea situa el creixement per a l'economia estatal el 2018 de 2,5%, el govern de Mariano Rajoy ho rebaixa a un 2,3%, ja que calcula una afectació de mig punt. Méndez de Vigo ha esperat que aquesta incertesa es «dilueixi» el 21-D i ha assegurat que si així passa, l'economia espanyola «continuarà creixement a un ritme fort i equilibrat».

Ara per ara però ha dit que es conseqüències de les actuacions del líders independentistes continuen i ha afirmat que hi ha una «descomposició de la convivència» i una «inestabilitat institucional, manca de seguretat jurídica i desconfiança».

En aquest context, ha explicat que el govern espanyol ha parlat amb els responsables del Mobile World Congress per «assegurar-los la importància de la recuperació de l'odre constitucional» per tal que el congrés es mantingui a la capital catalana.

El portaveu ha explica també que posteriorment al Consell de Ministres ordinari, se n'ha celebrat un d'extraordinari per tractar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya i durant el qual s'han aprovat el manual de les eleccions per al 21-D i s'ha nomenat Rosa Anna Castillo Picas com a directora general de modernització de l'administració de justícia de Catalunya.

Crítiques a ERC per no participar en la reforma de la Constitució

D'altra banda, el portaveu ha fet una crida a que tothom participi de la comissió d'anàlisi del model territorial que ha de suposar l'inici del procés de reforma de la Constitució espanyola i ha criticat que ERC hagi plantejat no participar-hi. Per a Méndez de Vigo resulta «estrany» que qui fa crides al diàleg no participi d'una comissió com aquesta, on ha assegurat que es dialogarà i s'analitzaran les propostes.

Per últim, i a preguntes dels periodistes, la ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, ha assegurat que les forces armades estan «tranquil·les i saben que tenen l'obligació d'estar preparades sempre per defensar les seves funcions constitucionals». «Assumiran el que el govern determini», ha apuntat, al temps que ha dit que ara per ara «no hi ha cap inquietud».

tracking