Diari Més

Política

Pedro Sánchez recupera la secretaria general del PSOE

El socialista aconsegueix el 49,77% dels vots enfront el 40,23% de l’andalusa i, a molta diferència, el 10% de Patxi López

Imatge del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Sánchez respecta la decisió però veu «important» que s'extradeixi a l'EstatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Set mesos després de la seva dimissió com a líder del PSOE, Pedro Sánchez ha recuperat la secretaria general del partit en unes primàries on s’ha imposat a Susana Díaz, que concorria a aquest procés avalada per la vella guàrdia del partit i a cavall del poder del PSOE andalús i Patxi López, que ha exercit sense èxit de tercera via.

Sánchez va obtenir ahir el suport del 49,77% de la militància, imposant-se a territoris que tradicionalment havien donat suport a Susana Díaz, com a Extremadura o Castella-La Manxa. També a Catalunya, on aconseguí un suport majoritari de les bases del PSC.

D’altra banda, Susana Díaz es va quedar amb el 40,23% i Patxi López amb el 10%. En un missatge a Twitter, el coordinador d’estratègia i comunicació de la candidatura de Pedro Sánchez, Alfonso Rodriguez Gómez de Celis ha anunciat que Díaz, abans de les deu de la nit, ja havia felicitat Sánchez per la victòria. Però no ha estat fins pocs minuts abans de les onze de la nit que Díaz ha comparegut a la seu del carrer Ferraz per «allargar la mà» i «posar-se a la disposició del que el partit necessiti de nosaltres i aquest projecte col·lectiu», ha dit Díaz, que també va voler destacar «el suport rebut pels socialistes andalusos». «El PSOE ha de ser l’alternativa del govern d’Espanya», ha afegit.

Minuts abans, també ha comparegut Patxi López per afirmar que «el PSOE ha de ser la referència de l’esquerra» i ha afegit que, ara, tots s’han de posar «darrere de Pedro Sánchez», a qui traslladà l’enhorabona.

Sánchez haurà d’elegir ara l’estratègia que desplega al Congrés dels Diputats de cara al PP. El ja secretari general del PSOE no ha descartat una moció de censura amb ell com a candidat i ha fet bandera de l’aliança de les esquerres per combatre el PP, però podria introduir alentir ara el ritme de la seva política d’oposició a l’espera de teixir nous acords amb els barons socialistes que li permetin gaudir d’una etapa de pau al capdavant de la formació.

Dimiteix el portaveu al Congrés

Les reaccions no es van fer esperar i, pocs minuts després de les deu de la nit, el portaveu del Grup Socialista al Congrés dels Diputats, Antonio Hernando, va trucar al president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, per presentar la seva dimissió immediata com a portaveu. Antiga ma dreta de Sánchez a la cambra baixa, on ocupava el càrrec de president del Grup Parlamentari, Hernando va acabar nomenat com a portaveu pel president de la gestora i defensant l’abstenció dels socialistes a la investidura de Mariano Rajy.

tracking