Diari Més

Energia

Red Eléctrica no s'oposa a pagar taxes municipals pel pas de línies

Vol un «criteri unitari» per fixar els imports

El president de Red Eléctrica, José Folgado, al centre.

Red Eléctrica no s'oposa a pagar taxes municipals pel pas de línies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Red Eléctrica (REE) no s'oposa a pagar les taxes municipals pel pas de línies elèctriques de mitjana i alta tensió, però demana que hi hagi un «criteri unitari» entre els Ajuntaments a l'hora de fixar-ne els imports. I això passa, segons ha assegurat el president de la companyia José Folgado, perquè el Ministeri d'Hisenda i la Federació Espanyola de Municipis (FEM) acordin com aplicar aquests gravàmens.

«Ens trobem amb imports estrafolaris», ha dit Folgado. La companyia assegura, a més, que fixar un criteri estatal entra «dins de la lògica», perquè al capdavall, totes aquestes despeses d'operació i manteniment de la xarxa,«les acaben pagant els consumidors a la tarifa». Red Eléctrica ha donat a conèixer aquest dijous els números amb què va tancar el 2016. La companyia va assolir una xifra de negoci de 1.932 MEUR i va tancar l'exercici amb uns beneficis de 637, un 5,1% més que al 2015.

La taxa a les línies de mitjana i alta tensió grava el pas dels traçats elèctrics en sòl públic. A Catalunya, ja hi ha diversos municipis que han tirat endavant aquesta ordenança fiscal (sobretot, a la zona del Pirineu). A més, ERC també està impulsant una moció tipus perquè aquest gravamen s'estengui arreu del país.

De moment, però, el TSJC ja ha tombat les pretensions de diversos consistoris i, en primera instància, ha donat la raó a Red Eléctrica. Entre aquests, Tremp, la Torre de Cabdella, el Pont o Vilaller. Però no passa el mateix quan se salta al Suprem. I és que l'alt tribunal espanyol ha dictat diverses sentències a favor de la taxa donant la raó als ajuntaments de La Corunya, Càceres i Zamora.

El president de Red Eléctrica ha assegurat que la companyia no s'oposa a pagar la taxa, però sí que ho fa amb la «discrecionalitat» dels Ajuntaments a l'hora de fixar-ne l'import (que, en alguns casos, arriba als 200.000 euros). Per això, José Folgado ha instat el Ministeri d'Hisenda i la FEM a fixar un criteri comú a l'hora d'aplicar el gravamen.

«Ens hem trobat amb justificacions realment estrafolàries a l'hora de fixar els imports», ha dit el president. «I tot i que el Suprem hagi emès algunes sentències favorables a la taxa, això no dona prou garanties per acabar amb aquesta discrecionalitat», hi ha afegit Folgado. Per això, el president de REE ha insistit perquè govern espanyol i municipis fixin un criteri comú.

tracking