Diari Més

Ensenyament

El Govern anuncia Cervantes, un Erasmus nacional per a joves de 14 a 18 anys

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, aposta per reformar la llei electoral per les persones amb discapacitat.

Dolors Montserrat durant la compareixença.

El Govern anuncia Cervantes, un Erasmus nacional per a joves de 14 a 18 anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern Español impulsarà un Erasmus nacional per facilitar la mobilitat d'estudiants d'entre 14 i 18 anys per territori espanyol, segons ha anunciat la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.

A més d'aquest, Montserrat ha anunciat una estratègia de persones grans i una llei integral d'Infància. Són algunes de les polítiques que el seu departament implantarà en aquesta legislatura en matèria d'assumptes socials, que ha explicat Montserrat en la Comissió de Sanitat i Serveis Socials del Congrés, en la qual ha apostat per reformar la llei electoral per afavorir el vot de les persones amb discapacitat.

La ministra, que ha comparegut a petició pròpia, ha explicat que el Govern impulsarà un programaErasmusque es dirà 'Cervantes' perquè els alumnes d'entre 14 i 18 anys puguin fer un curs acadèmic (tercer, quart d'ESO o primer i segon de Batxillerat) «a una altra ciutat diferent a la seva». Montserrat ha explicat que aquest programa l'impulsarà el seu departament amb el Ministeri d'Educació i vol afavorir que els menors «visquin noves experiències i coneguin cultures» d'altres regions, com l'intercanvi entre un nen de Burgo de Osma (Soria) amb un altre de la comarca del Penedès. «Fomentem la cohesió social i territorial» i s'afavoreix que els estudiants coneguin Espanya, «un país que mereix la pena conèixer», ha dit la ministra.

Persones grans

Respecte a l'estratègia nacional de persones grans, la ministra ha destacat la necessitat de «posar els pilars de les polítiques per als propers 30 anys» ja que aquest col·lectiu passarà dels 9 milions actuals a 17 milions en 2050. A més, ha explicat que inclourà mesures per lluitar contra els maltractaments a les persones grans, perquè ha recordat que el 2016 200.000 persones majors de 65 anys han patit maltractaments. «Hem d'ajudar-los al fet que surtin de la foscor de la violència», ha dit Montserrat.

Entre altres propostes en aquest àmbit, ha apostat per impulsar programes de voluntariat i serveis que els facilitin la seva autonomia personal a casa seva o en el seu entorn social. «Volem afavorir els habitatges col·laboratius o el 'cohousing' per als nostres majors i garantir que segueixin accedint de forma permanent a la formació i a l'aprenentatge», ha dit.

Pobresa i discapacitat

Respecte a la lluita contra la pobresa, Sanitat ha defensat una estratègia nacional per reforçar les capacitats de les persones «com a individus i de la societat en el seu conjunt», amb mesures per afavorir l'accés laboral a més de l'ocupació inclusiva. En l'àmbit de la discapacitat, s'ha compromès a impulsar la reforma de llei electoral «perquè la regla sigui reconèixer el dret de vot a les persones amb discapacitat regulant aquelles excepcions en supòsits de plena inconsciencia o absoluta falta de coneixement de la persona». Ha recordat que el 10 de gener es reunirà amb associacions de discapacitat auditiva, sordes i cegues per elaborar el reglament de la llei de signes espanyoles.

Infància i famílies

La responsable de Serveis Socials ha anunciat la intenció de promoure una llei de protecció integral de la violència contra la infància i que es reforçarà el pressupost en el la lluita contra la pobresa infantil. «La infància és el bé més preuat que té la societat», ha dit la ministra, que ha opinat que «casos com el de Nadia, segur que ens han remogut molt les consciències». Sanitat farà un reglament per agilitar les transparència en els processos internacionals d'adopció i desenvoluparà una definició homogènia de família monoparental.

Sobre les famílies nombroses, seran considerades com a especials a partir de quatre fills, i es revisarà la llei sobre elles. També ha informat d'una estratègia nacional de prevenció i lluita contra la pobresa, apostant per potenciar la formació i l'accés al mercat laboral. En matèria de protecció a les famílies, ha destacat la importància d'aconseguir un pacte nacional per a la racionalització dels horaris i la conciliació familiar.

El Govern ha explicat que treballa per completar un mapa de prestacions socials per evitar les duplicitats i dissenyar un espai sociosanitari amb els recursos disponibles. «Volem que amb un clic tots els espanyols sàpiguen què és el que oferim les administracions» a cada regió. Del sistema de la dependència, ha dit que confia que la subcomissió que s'ha creat treballarà per millorar la seva aplicació. En matèria de violència de gènere, ha desitjat que la subcomissió creada conclogui amb una pacte d'estat. «Si tots deixem aparti la ideologia política i parlem de les dones aconseguirem aquest pacte d'estat», ha conclòs.

tracking