Diari Més

TREBALL

La temporalitat laboral assoleix mínims històrics a Catalunya

El mercat del treball experimenta una «clara ruptura de tendència» històrica i diu adéu al contracte d'obra i servei

Un treballador recull

La temporalitat laboral assoleix mínims històrics a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 2022, marcat per la guerra d'Ucraïna i l'escalada de preus, també ha sigut l'any de la reforma laboral. La norma, negociada durant nou mesos entre el govern espanyol, CCOO, UGT i la CEOE tenia l'objectiu d'impulsar la contractació indefinida.

Un any després de l'entrada en vigor, la taxa de temporalitat ha caigut fins al mínim històric, assolint una «clara ruptura de tendència» en la contractació, segons han coincidit diversos experts. En els últims dotze mesos, el mercat del treball ha dit adéu al contracte d'obra i servei, el més utilitzat fins llavors i ha viscut la irrupció del contracte fix discontinu, «una figura no exempta de polèmica» que s'ha erigit com a «el calaix de sastre de la temporalitat».

Així doncs, els treballadors amb un contracte temporal han caigut més de cinc punts en un any fins al 14,5% a Catalunya, sobretot pel descens en el sector privat. Històricament, aquesta taxa se situava al voltant del 20% a Catalunya, amb pics de fins al 27% en ple boom immobiliari. Tot i la reducció notable, encara es troba per sobre de la mitjana europea.

L'altra cara de la moneda és l'impuls a la contractació indefinida. Durant els primers dotze mesos en vigor de la reforma laboral, s'han registrat 205.000 contractes indefinits més (+8,7%) i 162.400 temporals menys (-27,2%).

tracking