Diari Més

Halldór Már, amor, humor i música

El músic islandès, molt popular per ser el conductor del programa 'Katalonski' de TV3, acaba de publicar el seu nou treball, 'El mar no té camins'

Halldór Már viu a Barcelona. El disc que tot just presenta ha estat produït per Caïm Riba.

Halldór Már, amor, humor i músicaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per a molts, el músic islandès resident a Barcelona Halldór Már és, simplement, en Katalonski, el protagonista del programa de TV3 que viatjava pel món buscant persones que havien après el català. Però abans que el seu rostre es fes popular a Catalunya, en Halldór ja havia publicat el seu primer disc, Winds, un treball en què versionava en anglès clàssics catalans (cantant entre altres el Porcelain Girl de Pau Riba o l'Small Country de Lluís Llach). Aquest 2023, l'Halldór acaba de presentar el seu nou disc, El mar no té camins (LCM Records–La Cúpula Music, 2023), un treball que conté nou cançons cantades en català i dues en anglès. El disc ha estat produït per Caïm Riba i compta amb les col·laboracions de Xavi de la Iglesia (Blaumut) i del mateix Caïm Riba.

«És un disc variat, alegre i lluminós», explica l'autor. El seu treball recull les cançons que ha escrit i compost durant els últims cinc anys. Entre aquestes, explica, n'hi ha «algunes molt personals, unes altres per passar-ho bé i també algun o altre experiment».

El músic islandès admet que aquest «és un disc ple d'amor», a la vegada que assegura sentir-se molt identificat amb el que s'hi explica: «Representa molt la meva manera de ser, és un treball molt personal».

En aquesta ocasió el músic també s'ha permès jugar i anar una mica més enllà de la seva zona de confort, amb cançons com Depressió postvacacional, que neixen a partir d'un simple ritme de bateria, o barrejant estils i tècniques fins ara poc explorats.

També ha estat nou per a ell comptar amb col·laboracions d'altres músics: Xavi de la Iglesia a Salvarem el món, i Caïm Riba a Si em vols aquí i a Salvarem el món, a banda d'haver fet diverses segones veus en tot el disc.

«Amb el Xavi de la Iglesia ens coneixem de fa temps i va ser tot molt fàcil. Ell va fer coses que jo no hauria fet mai. I pel que fa al Caïm, va aportar molt en la producció, hi ha moltes cançons que són molt seves», afirma Már. Quant a l'ús del català, el cantant i compositor assegura que «té una fluïdesa, una sonoritat i una rítmica que encaixen molt bé. Fins al punt que prefereixo fer música en català que en islandès».

A El mar no té camins, Halldór Már ha repetit amb la banda que ja el va acompanyar en l'anterior treball, Records: Ramiro Rosa (bateria), Gilles Estoppey (piano i teclats), Pep Colls (baix) i Guido di Blasi (guitarra elèctrica i clàssica). A més, també hi col·laboren la soprano Ximena Agurto i Mireia Bartolí (violí), Marta Pons (cello) i Teresa Nogueron (clarinet).

Halldór Már, amor, humor i músicaCedida

tracking