Diari Més

El 21% dels parts en hospitals privats són cesàries programades, el triple que al sistema públic

Els professionals atribueixen la diferència entre els centres sobretot al perfil i edats de les dones

Dues futures mares en una classe prepart.

El 21% dels parts en hospitals privats són cesàries programades, el triple que al sistema públicACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 21,17% dels parts en hospitals privats són cesàries programades, una proporció que triplica les dels centres que formen part del sistema públic SISCAT (7,61%). Dades del 2018 al 2022 obtingudes per l'ACN a partir d'una petició de transparència al departament de Salut mostren que la majoria de cesàries a la privada (60,4%) són programades, mentre que la dada a la pública no arriba a un terç (32,7%). Els professionals atribueixen la diferència sobretot al perfil i les edats de les dones. Els més de 250.000 parts hospitalaris dels últims cinc anys s'han fet a centres de 40 municipis arreu del país i en gairebé vuit de cada deu dels casos (77,6%) han tingut lloc a centres del circuit públic.

Dels 263.848 parts a hospitals catalans entre el 2018 i aproximadament tres trimestres del 2022, 204.857 es van practicar a centres del sistema SISCAT. D'aquests, 47.549 (23,2%) van ser cesàries, 15.589 de les quals programades. La xifra de programacions representa un 7,61% del total de parts a centres SISCAT i el 32,7% de les cesàries en aquests hospitals.

Els 58.991 parts restants van tenir lloc a hospitals i clíniques privades. Més d'un terç d'aquests van ser mitjançant operació quirúrgica (35%), en 20.654 ocasions i, d'aquestes, 12.486 van ser programades. Els parts amb data i hora establerts són el 21,1% del total de naixements a centres privats i el 60,4% del total de cesàries en aquests centres.

El cap del Servei de Medicina Maternofetal de l'Hospital Clínic de Barcelona, el doctor Francesc Figueras, indicaque una font molt important que explica la variabilitat entre hospitals de les taxes de cesàries en general, i de les programades en particular, és «el perfil de les dones que són ateses a cada centre».

Les dones que van de part a la privada, més grans

El doctor Figueras apunta que és d'esperar que la proporció de cesàries sigui superior en hospitalsque atenen un nombre més alt de dones d'alt risc o que són més grans, una situació cada vegada més freqüent a Catalunya. «Això explica part de la variabilitat [de les taxes de cesàries] entre els centres», exposa.

Segons les dades de Salut, la franja més popular de les dones que donen a llum a la pública i concertada és dels 30 als 39 anys (58%). Un 30,9% tenen entre 20 i 29 anys i un 9%, entre 40 i 49 anys Fora del circuit SISCAT un 72,9% dels naixements són de mares que tenen entre 30 i 39 anys, un 13,9% entre 40 i 49, i un 12,9% entre 20 i 29.

D'altra banda, un 16,3% dels parts a la privada són distòcics, és a dir,que requereixen una intervenció instrumental, per exemple, amb fòrceps o espàtules, mentre que aquesta circumstància només es dona en l'11,2% dels casos als centres SISCAT.

«Socialment hem canviat», expressa Engràcia Coll, llevadora i supervisora de la sala de parts de la Fundació Assistencial Mútua de Terrassa, que diu que les cesàries es programen per diferents motius i que de vegades poden ser les mares que la demanen. «Els primers fills es tenen a una edat més avançada i les dones estan sotmeses a una mica més d'estrès emocional, laboral i fins i tot la seva capacitat de planificar més embarassosés més limitada», subratlla Coll, membre de l'Associació Catalana de Llevadores (ACL).

tracking