Diari Més

Publicacions

El 'Calendari de l'Ermità', ara a cau d'orella

La popular publicació torna amb la novetat que incorpora àudios amb els articles dels autors habituals, com fra Valentí Serra o Marcel·lí Virgili

El Calendari en la seva versió de 2023.

El 'Calendari de l'Ermità', ara a cau d'orellaCalendari de l?Ermità

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina planta del Pirineu ens protegeix dels mals esperits? Quan és temps de sembrar el julivert? Quan floreixen els presseguers a Aitona i Alcarràs? Aquestes i centenars de preguntes més tenen la seva resposta en l'edició 2023 del Calendari de l'Ermità, una publicació tradicional amb prop de 150 anys d'història que, malgrat el pas del temps, es manté fidel a la saviesa del món rural, la cultura popular i les tradicions, oferint continguts clàssics com les dades astronòmiques, el santoral, les festivitats, les dates de fires, mercats i festes majors, així com tota una sèrie de recomanacions per al bon conreu de les plantes de l'hort i el jardí. A més, està adornat amb gravats i il·lustracions, i també inclou una selecció de dites populars. Editat per Edicions Morera, l'edició d'aquest any del calendari té com a tema central Una mirada al Pirineu. Enguany, a més incorpora una novetat destacada: la possibilitat d'escolar els articles dels autors habituals a través del codi QR que es publica a l'índex del Calendari.

Així, fra Valentí Serra, Arxiver dels caputxins, historiador i reconegut estudiós de la cultura popular, explica les propietats remeieres de dues plantes del Pirineu: l'asprella i el lletsó; el senyor Marcel·lí Virgili, personatge que forma part de l'equip de col·laboradors del programa Versió RAC1 i gran coneixedor de la saviesa popular parla, amb la seva fina ironia, de costums del Pirineu, personatges misteriosos i plantes que són un tresor; el folklorista Amadeu Carbó explica l'origen de la Flama del Canigó, i Fina Comas, blogger de cuinacinc.blogspot.com, parla de tradicions aragoneses sobre la tronca o toza i el tradicional ponx de Nadal.

D'altra banda, enguany la publicació torna a incloure el Calendari dels Nens i les Nenes, un original desplegable que es va començar a publicar ara fa cinc anys i que recull les festes i tradicions populars al costat d'altres no tan conegudes. La canalla també hi trobarà curiositats i observacions sobre el camp, la natura i alguns fenòmens astronòmics.

Tot plegat, acompanyat dels divertits dibuixos de Xavi Malet. Aquest Calendari dels Nens i les Nenes està pensat tant per penjar-lo a l'habitació de casa com perquè els mestres ho facin servir a l'escola, i s'inclou gratis amb el Calendari de l'Ermità.

La publicació també ofereix la guia més completa que existeix de fires, mercats i festes majors, revisada i actualitzada, el santoral català, els Centenaris 2023 (una selecció dels aniversaris més destacats que es celebraran durant 2023 relatius a personalitats, esdeveniments històrics, culturals o científics) i la Crònica Anual amb una relació dels fets i notícies nacionals i internacionals més destacables succeïdes des del mes de setembre de l'any 2021 fins a l'agost de 2022.

El 'Calendari de l'Ermità', ara a cau d'orellaCalendari de l'Ermità

tracking