Diari Més

Economia

La sequera fa caure un 15% la producció hidroelèctrica a Catalunya

Les centrals de Riba-roja i Flix són les que més energia han produït (359.921 MWh)

Vista aèria del pantà de Susqueda.

La sequera fa caure un 15% la producció hidroelèctrica a CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les altes temperatures, la sequera i la poca quantitat d'aigua aportada pel desgel han fet baixar producció hidroelèctrica d'Endesa a Catalunya en un 14,8% entre els mesos de gener i juliol d'aquest any en relació al mateix període del 2021. Si ens fixem en la mitjana de l'última dècada, però, la producció cau fins al 34,8%. A les comarques de Lleida, que concentren la majoria de centrals, la disminució en aquest període és encara superior: 17,9%.

A 31 de juliol d'aquest 2022, a Catalunya s'havien produït 1.583.152 MWh, dels quals 1.146.960 a les comarques de Lleida. Durant el mateix període del 2021, se'n van generar 1.858.164 MWh a tot el territori.

La calor, sumada a la manca de precipitacions i la poca aigua provinent del desgel han fet caure la producció d'energia hidràulica a Catalunya. Segons dades de la companyia Endesa, la principal operadora, en el que portem d'any (fins a 31 de juliol) la producció ha baixat prop d'un 15% arreu del país.

El descens en les xifres, a més, revela que les conques hidràuliques estan molt «tensionades» per fer front a tots els usos d'aigua previstos, entre ells el de producció d'energia. Totes, menys el sistema del Garona, que és atlàntic i registra un comportament diferent.

Deixant de banda les centrals de les comarques de Ponent, pel que fa a la resta, les de Riba-roja i Flix són les que més energia han produït (359.921 MWh). I les que menys, les conques internes, que inclouen les preses de rius com el Llobregat, el Cardener, el Ter o la Muga. En concret, són les de La Baells, Sau, Susqueda, el Pasteral, Boadella, Les Illes, Molí, Montesquiu, Orfes i Tregurà, que entre totes sumen una producció de 76.271 MWh.

tracking