Diari Més

Societat

Granissats de cucs per combatre la calor al zoo

Els cuidadors de l'espai barceloní van haver d'avançar al maig les mesures per pal·liar els efectes de les altes temperatures entre els animals

Una cuidadora ruixa amb aigua una de les elefantes del Zoo de Barcelona.

Granissats de cucs per combatre la calor al zooACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Zoo de Barcelona s'ha vist obligat enguany a avançar el protocol per combatre la calor i protegir els animals. Davant les altes temperatures que s'estan registrant aquest estiu a la capital catalana, els cuidadors del Zoo van haver de començar a implementar ja al maig mesures extraordinàries per pal·liar-ne els efectes. Per exemple, alimenten les suricates amb granissats de cucs i ruixen amb aigua les elefantes. També renoven més freqüentment les zones de bany perquè l'aigua estigui més fresca i utilitzen els aspersors que polvoritzen l'aigua per refrescar els animals. «La veritat és que els animals ho agraeixen», diu la responsable de mamífers del Zoo, Pilar Padilla.

En una atenció als mitjans aquest dilluns, Padilla ha explicat que «al mes de maig ja feia molta calor» i van haver de «començar a congelar ràpidament» alguns aliments. El mateix Zoo fabrica brou, iogurts i fruita congelada per als animals.»Tenim uns protocols tant per èpoques de calor com de fred per garantir que els animals estiguin bé en tot moment», assegura el director del Zoo de Barcelona, AntoniAlarcón, tot reivindicant que un dels seus objectius principals és «mantenir el màxim benestar possible» per als animals.

Els que ho passen pitjor són els que estan acostumats a «climes més freds», com el bisó europeu, el panda vermell o els cérvols, detalla Padilla. Segons ella, llúdrigues o hipopòtams, que «ja són bastant aquàtics», també poden patir la calor i, per això, els cuidadors intenten garantir que sempre tinguin a «disposició aigua fresca».

Alarcónno s'ha plantejat canviar el tipus d'espècies que tenen per adaptar el Zoo de Barcelona a l'augment de les temperatures dels darrers anys. Actualment, tenen unes 260 espècies i uns 1.700 animals. Així,Alarcóndestaca que la prioritat ara és «treballar amb espècies en perill d'extinció o cert grau de vulnerabilitat»: «El bisó és molt important perquè s'està parlant a Espanya sobre la seva possible reintroducció i, per tant, nosaltres el que hem de fer és garantir al màxim el seu benestar».

Protocol contra la calor

Padilla assegura que el protocol contra la calor el poden fer durant tot l'any. «Quan avisen que hi ha pujades de temperatura o onades de calor ens assegurem que tenim aquests gels», afirma la responsable de mamífers del Zoo. Els preparen ells mateixos amb neveres i congeladors. «No fabriquem gel», aclareix. El més elaborat que fan és granissat de cuc. Fiquen larves en una safata de glaçons i després els cuidadors els ofereixena les suricatesperquè, en el seu intent de menjar els cucs, hagin de succionar el líquid i s'hidratin millor.

tracking