Diari Més

Economia

Un consorci català inverteix 1,7 MEUR en el desenvolupament de mobles intel·ligents

El projecte Smartspace ha creat un sofà i un moble expositor intel·ligent i una porta automàtica amb tecnologia òptica

El sofà intel·ligent de Kave Home.

Un consorci català inverteix 1,7 MEUR en el desenvolupament de mobles intel·ligentsACCIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un consorci de tres empreses i tres centres tecnològics catalans liderat pel clúster de l'hàbitat CENFIM ha invertit 1,7 milions d'euros per crear diversos prototips que incorporin l'Internet de les coses a productes del sector del moble i l'habitatge. Segons un comunicat de la conselleria d'Empresa i Treball, el projecte Smartspace, desenvolupat per la Comunitat RIS3CAT, ha creat un sofà i un moble expositor intel·ligent i una porta automàtica amb tecnologia òptica. El projecte ha estat cofinançat per ACCIÓ, l'agència per la competitivitat de l'empresa de la Generalitat.

Aquest s'ha impulsat amb la voluntat de digitalitzar un sector poc avesat a fer-ho fins ara, com el de l'hàbitat i l'interiorisme, i fer-ho enfocant-se especialment cap als espais d'hostaleria, botigues o oficines. PerJaisielMadrid, director tècnic del projecteSmartspacei Digital &LivinglabManagerdeCENFIM, l'objectiu és «accelerar la transició dels productes dels nostres associats cap a l'àmbit smart».

Madrid ha ressaltat que, a banda dels prototips, també s'ha creat des d'Eurecati la Fundaciói2CAT «una plataforma IoT i ungateawayque permeten, respectivament, connectar qualsevolproducte hàbitatambsensòrica». Aquesta plataforma, juntament amb elgateaway, «uneix els diferents protocols de comunicació de cada producte, facilita que es connectin entre si i centralitza totes les dades que aporten per tal d'oferir valor tant per al gestor de l'espai com per a l'usuari del producte», afegeix.

Al seu torn, el tercer centre tecnològic,Leitat, ha desenvolupat un conjunt de nodes sensors de qualitat ambiental de baix consum enfocats a aportar valor a la resta de solucions i millorar el coneixement i control sobre els paràmetres de confort ambiental dels espais hàbitat.

Tres prototips en funcionament

Actualment, ja hi ha tres prototips en funcionament.D'una banda,KaveHome ha dissenyat un sofà d'exterior intel·ligent que indica a la plataforma si està sent utilitzat i recull indicadors com la temperatura o el grau d'insolació.

Per la seva banda, l'empresaArquetypoha creat un moble expositor intel·ligent per a botigues que permet monitorar en tot moment els productes exposats, la seva posició o il·luminació i alertar si porten una estona excessiva fora del seu lloc. Concretament, el moble expositor s'encaraala venda de productes de luxe com bosses de mà o sabates; així com rellotges, polseres o anells en la seva versió de vitrina.

Finalment,Motion4també ha integrat una tecnologia òptica per detectar de forma més precisa i eficient la intencionalitat de pas de les persones en una porta automàtica, de tal manera que evita obertures estèrils amb el consegüent estalvi d'energia per a la calefacció o la refrigeració.

tracking