Diari Més

Vall d'Hebron prova un tractament contra el càncer que usa les cèl·lules del mateix malalt

El tractament amb TIL crea un exèrcit de cèl·lules immunitàries per atacar de manera més eficaç el tumor

Foto grupal de l'equip multidisciplinari part del projecte TILS .

Foto grupal de l'equip multidisciplinari part del projecte TILS .ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vall d'Hebron ja tracta el primer pacient amb càncer amb una teràpia cel·lular pròpia basada en cèl·lules TIL, limfòcits -cèl·lules immunitàries- que es troben de manera natural al tumor. La teràpia, desenvolupada íntegrament al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), consisteix a extreure limfòcits per a reactivar la seva funcionalitat i expandir-los fora del cos,al laboratori, per després tornar-los a administrar al pacient. «Es tracta de crear un exèrcit de cèl·lules del mateix pacient que ens ajudi a atacar de manera més eficaç el tumor», resumeix ElenaGarralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular contra el Càncer (UITM)–CaixaResearch.

I és que tot i que els limfòcits es troben al tumor, en moltes ocasions són poc actius o n'hi ha pocs, fet que no permet eliminar les cèl·lules tumorals de manera efectiva, i, com a conseqüència, els tumors continuen creixent

Per les característiques pròpies del sistema immunitari, la preparació d'aquest tractament es fa de manera personalitzada, per a cada pacient, i passa com a mínim un mes i mig des que s'obté la biòpsia tumoral a partir de la qual s'obtenenels TILdel pacient candidat fins que rep el tractament.

Segons explica la doctoraGarralda, aquest mes i mig és el temps que fa falta per poder expandir-ne una quantitat prou gran al laboratori per poder administrar-les de nou al pacient. Durant aquest període el malalt continua amb el seu tractament habitual i en el moment que el tractament deixa de respondre, és quan es procedeix a la infusió de les cèl·lules TIL, ja prèviament preparades.

Amb tot, abans de la inoculació cal que el pacient faci un tractament amb quimioteràpia a dosis altes que destrueixi els limfòcits que ja té, per deixar espai per a les noves cèl·lules TIL. Un cop infoses, els pacients reben diverses dosis d'interleucina-2 (IL-2), que contribueixen a expandir i activar aquestes cèl·lules, un tractament que genera efectes adversos –una elevada toxicitat– a curt termini, per la qual cosa s'administra a la Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia (UTAH) de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Vall d'Hebron se suma a altres hospitals

Amb la posada en pràctica d'aquesta teràpia pròpia basada en cèl·lules TIL desenvolupada preclínicament per l'equip de la doctora Alena Gros, cap del Grup d'Immunoteràpia i Immunologia deVHIO, Vall d'Hebron se sumaalsaltres hospitals del món capaços de desenvolupar medicaments propis o acadèmics de teràpia avançada (ATMP) per administrar-los als pacients.

Gros admet que és el primer pas d'un camí que serà «llarg» perquè no tots els pacients respondran a la teràpia. Tot i això, espera que la teràpia permeti avançar cap a una medicina personalitzada contra el càncer.

Encara que hi ha altres assajos amb TILdesenvolupatsper la indústria, en aquest cas es tracta d'una recerca realitzada des de l'àmbit acadèmic, un fet que per alVHIOsuposa «un cas clar d'èxit».

Actualment,estan aplicant la teràpia amb TIL institucions acadèmiques capdavanteres al món com elNationalCancerInstituteo l'MD AndersonCancerCenter, tots dos als EUA; l'HerlevHospital a Suècia, elNationalCancerInstitute(NKI) d'Holanda, elShebaMedicalCentera Israel o el CentreHospitalierUniversitaireVaudois(CHUV) a Suïssa. A Espanya també hi ha casos de pacients tractats amb teràpia TIL, amb productes comercials en assajos clínics, però en algun cas també amb productes acadèmics, sobretot en indicacions pediàtriques.

tracking