Diari Més

Sanitat

Barcelona: Realitzen amb èxit el primer trasplantament de ronyó d'un mateix donant a dos germans bessons

Els nens, d'11 anys, evolucionen favorablement i només requereixen control ambulatori

Els germans trasplantats amb els seus pares.

Barcelona: Realitzen amb èxit el primer trasplantament de ronyó d'un mateix donant a dos germans bessonsHospital Sant joan de Déu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip de nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu i el Clínic han portat a terme amb èxit el primer trasplantament fet a l'Estat de dos ronyons procedents d'un mateix donant a dos pacients bessons idèntics. Els germans, d'11 anys, van néixer amb una poliquistosi renal autosòmica, un trastorn hereditari que provoca el desenvolupament de quists dins dels ronyons i la lenta i progressiva pèrdua de la funció renal, el que obligava a fer-los un trasplantament. Tot i que inicialment es va plantejar l'opció d'implantar-los un ronyó de donant viu de l'entorn familiar, problemes d'incompatibilitat van obligar a fer-lo de donant mort per poder trasplantar-los els dos alhora. Els germans evolucionen favorablement.

Álvaro Madrid, cap del Servei de Nefrologia de Sant Joan de Déu, explica que la opció d'implantar-los un ronyó viu de l'entorn familiar es va haver de descartar perquè només la mare era compatible. «Aquesta situació ens plantejava un gran dilema ètic, no podíem trasplantar només un dels dos infants quan es trobaven en una situació clínica idèntica. No hi havia cap criteri objectiu que ens indiqués que un requeria el trasplantament de manera més urgent que l'altre», recorda.

Un cop descartada la donació en vida, l'equip mèdic va optar aleshores pel donant mort i van inscriure els dos nens a la llista d'espera de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Gràcies a la generositat d'una família i a l'organització de tot l'operatiu per part de les oficines de coordinació de l'ONT i l'OCATT, els dos menors es van poder trasplantar simultàniament poc després.

Els germans, que han estat ingressats junts en tot moment, van superar algunes complicacions i van evolucionar de manera favorable. Actualment, només requereixen control ambulatori.

tracking