Diari Més

Aconsegueixen millorar la resposta dels tumors als fàrmacs gràcies a un algoritme

El mètode computacional l'ha creat l'Institut d'Investigació Biomèdica de Barcelona

L'algoritme serveix per detectar les mutacions dels gens dels tumors.

Aconsegueixen millorar la resposta dels tumors als fàrmacs gràcies a un algoritmePixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB) de Barcelona ha creat un mètode computacional per a millorar el tractament del càncer mitjançant un algorisme que prediu la resposta o la resistència dels tumors cap als fàrmacs.

Segons ha informat l'IRB, el tractament del càncer es basa, cada vegada més, en un enfocament personalitzat en el qual les mutacions genètiques d'un tumor en concret poden utilitzar-se per a determinar la millor estratègia terapèutica per a tractar-lo.

Aquesta nova metodologia, per tant, planteja una manera de combatre el càncer, suposant que cada tumor està compost per un cúmul de mutacions genètiques i pretén detectar el codi mutacional de diferents gens del tumor per a identificar quin és el millor tractament.

El descobriment de l'IRB trenca amb la lògica actual quant a les intervencions contra el càncer, que en la majoria de casos parteix sota la premissa que cada gen té mutacions singulars.

Així mateix, l'equip d'investigadors de l'IRB de Barcelona, liderat pel doctor Fran Supek, ha revelat que aquests codis mutacionals poden predir amb exactitud la resposta de les cèl·lules canceroses procedents de molts tipus de tumors davant diversos fàrmacs.

Els resultats d'aquest mètode innovador pot reflectir, per exemple, que el tumor té dificultats per a copiar o reparar l'ADN, la qual cosa pot fer-ho més susceptible a la teràpia.

«Hem dut a terme una anàlisi estadística amb mètodes d'aprenentatge automàtic, considerant conjuntament els genomes de les cèl·lules canceroses, la seva resposta a diversos fàrmacs i la seva resposta als experiments d'edició de gens», ha explicat el doctor Supek.

El projecte de l'IRB obre una nova línia de recerca de, per exemple, els tumors causats per l'exposició a mutàgens, com l'exposició pulmonar al tabac, que poden ser més difícils de tractar pel fet que les cèl·lules poden albergar una 'memòria' a llarg termini per a fer front al mal de l'ADN.

tracking