Diari Més

Sanitat

Recupera la vista després d'extirpar-li un tumor pel nas en un centre privat de Barcelona

El tumor afectava els nervis òptics de la pacient

Imatge de l'exterior del centre on s'ha realitzat l'operació, l'HM Nou Delfos.

Recupera la vista després d'extirpar-li un tumor pel nas en un centre privat de BarcelonaHM Nou Delfos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Metges i cirurgians del Centre Integral de Neurociències AC HM CINAC Barcelona, situat a l'Hospital HM Nou Delfos de Barcelona, han aconseguit que una dona de 60 anys hagi recuperat la visió després d'extirpar-li a través del nas un tumor, un macroedenoma hipofosari, que l'afectada als nervis òptics.

Segons ha informat avui el centre sanitari privat, la pacient va arribar a Barcelona des de les Illes Canàries amb un macroadenoma hipofisari que se li havia reproduït i que li havia provocat una pèrdua pràcticament total de la visió.

En el centre li van practicar una endoscòpia transesfenoida i li van extirpar el tumor a través del nas, la qual cosa li ha permès recuperar bona part de la vista, en una intervenció duta a terme en un quiròfan integrat de Neurociències, el navegador de les quals ha resultat clau a l'hora de poder practicar la tècnica quirúrgica precisa i poc invasiva.

L'operació l'ha dut a terme l'equip del neurocirurgià Esteban Cordero i la dona ha estat tractada en el Servei de Neurocirurgia que lidera Cristóbal Perla, i la Unitat de Diagnòstic Avançat en Epilèpsia, que dirigeix Rodrigo Rocamora.

La pacient, que ja havia estat operada d'aquest problema fa 20 anys, «no s'havia sotmès a cap revisió des que li van extreure el tumor per primera vegada i fa un any que va començar a perdre vista fins a gairebé deixar de veure amb un ull i amb l'altre, tenir una visió de 0,3 solament», ha explicat Cordero.

Segons el neurocirurgià, la intervenció ha estat complexa per la voluminosa grandària del tumor, de quatre per cinc centímetres, i les característiques de la pacient.

El responsable del Servei de Neurocirurgia d'HM Nou Delfos, Cristóbal Perla, ha assegurat que es tracta d'un cas «molt complicat, doncs en haver estat sotmesa ja a una operació molt similar hi havia zones del cos com el nas que ja no estaven intactes i això dificultava la intervenció».

En aquest sentit, el neuronavegador de què disposa el quiròfan integrat de Neurociències de HM Nou Delfos ha resultat clau a l'hora de poder practicar la tècnica de manera més precisa i menys invasiva, han destacat els metges.

«El pacient nas ha pogut recuperar gairebé el cent per cent de la visió, aconseguint una vista del 0,5 amb l'ull que gairebé havia perdut i del 0,8 amb l'altre», ha subratllat Cordero.

La hipòfisi o glàndula pituïtària és la principal glàndula del sistema endocrí, està situada en la base del cervell, és de la grandària d'un pèsol i la seva funció és regular cadascuna de les hormones que afecten l'organisme, garantint el bon funcionament dels òrgans i teixits.

Actualment, a Espanya, els adenomes hipofisaris constitueixen entre el 10 i el 15% de les neoplàsies intracranials, amb una incidència anual aproximada de 25 casos per milió d'habitants.

tracking