Diari Més

Consum

El sector tèxtil anuncia que hauran d'apujar preus a la tardor

Confien a recuperar les vendes precovid malgrat els costos energètics i el conflicte a Ucraïna

Els preus de la roba s'incrementaran fins a un 7%, segons el mateix sector

El sector tèxtil anuncia que hauran d'apujar preus a la tardorPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector tèxtil i de la confecció espanyol espera aconseguir en 2022 les xifres de vendes precovid, malgrat les dificultats que està vivint amb la guerra d'Ucraïna i l'increment dels costos energètics, que acabaran repercutint en els preus de les peces que es venguin a la tardor.

Segons explica a EFE el director executiu del Clúster Català de la Moda (Modacc), David García, el sector va perdre en 2020 un 25% de la facturació registrada en 2019, que va ser d'uns 18.500 milions, i en 2021 només va recuperar la meitat d'aquesta caiguda, malgrat que les exportacions ja van tornar a xifres d'abans de la pandèmia.

García afirma que el primer trimestre de 2022 va en la línia de recuperació que s'espera per a tot l'any, encara que «sense grans alegries».

Així, en els tres primers mesos de l'any el sector ha registrat una facturació de 4.444 milions d'euros, enfront dels 3.867 milions del mateix període de 2021.

Aquestes vendes han estat «molt desiguals», amb categories de productes que s'han recuperat molt bé, com les que tenen a veure amb els esdeveniments socials, en tornar amb força les noces, batejos i comunions, un subsector que en 2020 va patir caigudes de fins al 80%.

La pandèmia ha estat una gran «maçada» per al sector, però aquest es veu a més impactat per les conseqüències de la invasió russa d'Ucraïna, que ha provocat increments «salvatges» del cost del gas i de l'electricitat, sobretot en alguns processos industrials; la caiguda de la confiança del consumidor, indicador molt «correlacionat» amb la venda de moda, o problemes en el trànsit mundial de mercaderies.

Malgrat això, García creu que, «si no hi ha noves onades de la covid-19 que restringeixin l'activitat», enguany es podran recuperar les vendes de 2019.

El que segur que no es recuperarà en 2022 són els beneficis que tenien aquestes empreses abans de la pandèmia, perquè no es poden repercutir tots els costos al mercat, «malgrat que els preus es van incrementant i ho faran més en els pròxims anys».

Així, segons Modacc, la col·lecció d'hivern 2022-2023, que estarà en els punts de venda el mes vinent d'octubre, tindrà increments de preus que podrien oscil·lar entre un 5 i un 7%, en funció de les marques i dels articles, a pesar que aquesta xifra no repercuteix tots els increments de costos que sofreixen les empreses.

De fet, els problemes de proveïment durant la pandèmia i la ruptura de la cadena de subministrament que es viu pel «caos» en el transport entre Àsia i Europa estan fent que el tèxtil vegi com a «indispensable» la relocalització d'algunes activitats.

Això ha portat a moltes empreses tèxtils espanyoles a voler situar fàbriques aquí, però es troben amb el problema de falta de capacitat industrial i de gent formada per a les tasques requerides, segons indica García.

«Aquest procés ha d'anar unit a la reconstrucció de l'empresa local, que no s'està donant i s'haurà de fer amb l'impuls de l'automatització», destaca el directiu, que lamenta que «la recuperació del teixit empresarial és lenta».

Per això, David García considera necessari que la UE defineixi noves estratègies industrials.

En aquests moments, afegeix, el sector aborda grans transformacions, com la sostenibilitat, que inclou la nova normativa europea que obligarà a la recollida del residu tèxtil i al seu reciclatge, amb una ecotaxa que afectarà a totes les empreses a partir de l'1 de gener de 2025.

A més, la directiva d'ecodisseny, que ara s'està discutint, obligarà a la incorporació de material reciclat en les peces, la qual cosa suposa una «revolució» en el sector, juntament amb la transformació digital que està vivint.

Des de Modacc també reclamen un ús «intel·ligent» dels fons Next Generation de la UE perquè serveixin d'ajuda a la transformació efectiva de les empreses.

García creu que s'estan establint les bases perquè «els recursos arribin on han d'arribar», encara que «tot va molt lent», insisteix.

El Clúster Català de la Moda integra a unes 150 empreses, majoritàriament catalanes, que representen a 6.000 treballadors i tenen uns 2.000 milions d'euros de facturació agregada.

tracking