Diari Més

La UOC desenvolupa una tècnica per saber si el deteriorament cognitiu acabarà en Alzheimer

Utilitza Intel·ligència Artificial per analitzar imatges de ressonàncies magnètiques

Imatge d'una ressonància d'un pacient amb Alzheimer

alzheimerEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han desenvolupat una nova tècnica que, mitjançant Intel·ligència Artificial (IA), diagnostica la deterioració cognitiva lleu i pronostica si progressarà cap a l'Alzheimer o romandrà estable.

Mona Ashtari-Majlan, investigadora de la UOC del grup AI for Human Wellbeing (AIWELL) -adscrit a l'eHealth Center i als Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació- ha recordat que la deterioració cognitiva lleu antecedeix a la malaltia d'Alzheimer, però no necessàriament condueix a ella i que, encara que l'Alzheimer no té cura, la seva detecció precoç és clau per a tractar de frenar que el seu avanç sigui irreversible.

La recerca, que publica la revista 'IEEE Journal of Biomedical and Health Informatics', ha aconseguit distingir amb gran precisió aquelles persones en les quals la deterioració és estable i qui, no obstant això, progressaran cap a la malaltia.

La nova tècnica utilitza mètodes d'intel·ligència artificial específics per a reconèixer imatges de ressonància magnètica i supera en eficàcia a la resta de mètodes usats en l'actualitat, segons Ashtari-Majlan.

«Encara que sol desenvolupar-se sense símptomes durant molts anys, generalment ve precedida del que es coneix com a deterioració cognitiva lleu, molt de menor que el que presenten els malalts però major que l'esperable per la seva edat», ha assenyalat la investigadora.

«Aquests pacients poden progressar i empitjorar o mantenir-se en el mateix estat amb el temps. Per tant, és important distingir entre la deterioració cognitiva progressiva o estable per a prevenir la ràpida progressió de la malaltia», ha explicat Ashtari-Majlan.

La investigadora ha argumentat que identificar aquestes deterioracions cognitives correctament podria servir per a millorar la qualitat dels assajos clínics amb els quals es proven tractaments, i que cada vegada més busquen dirigir-se a les fases inicials de la malaltia.

Per a desenvolupar la nova tècnica, els investigadors van usar un mètode anomenat xarxa neuronal convolucional de múltiples fluxos, una tècnica d'intel·ligència artificial i d'aprenentatge profund útil per a reconèixer i classificar imatges.

Primer van comparar ressonàncies magnètiques de pacients amb malaltia d'Alzheimer i persones sanes per a trobar diferents punts de referència i després, després d'entrenar el sistema, el van ajustar amb imatges de ressonància de persones que ja havien estat diagnosticades amb deterioració cognitiva estable o progressiu i en les quals les diferències són molt més petites.

En total, van utilitzar gairebé 700 imatges procedents de bases de dades públiques per a desenvolupar el nou mètode, que permet distingir i classificar les dues formes de deterioració cognitiva lleu amb una precisió pròxima al 85%.

«Els criteris d'avaluació demostren que el nostre mètode supera als existents», ha assegurat la investigadora, incloent mètodes més convencionals o altres basats en aprenentatge profund, fins i tot quan es combinen amb biomarcadors com l'edat o test cognitius.

tracking