Diari Més

Guerra Ucraïna

Cinc mil quilòmetres de viatge per salvar una trentena de gossos d'Ucraïna

Una protectora barcelonina es va oferir a propietaris ucraïnesos de mascotes que volguessin treure-les del país

Alguns dels gossos rescatats a la frontera d'Ucraïna amb Polònia.

Cinc mil quilòmetres de viatge per salvar una trentena de gossos d'Ucraïna

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Albert Beigbeder, un tècnic comercial de 48 anys que dirigeix la protectora d'animals Aria Rescat, acaba de tornar de la frontera entre Ucraïna i Polònia, 5.000 quilòmetres d'anada i volta, on va ser per a rescatar a una trentena de gossos, algun d'ells amb problemes de mobilitat.

Beigbeder ha explicat a Efe que també ha aprofitat el viatge per a portar des de Medyka (Polònia) a dues mares, amb tres filles en total, que ja s'han instal·lat amb el seu familiars a Girona.

«La idea d'anar a buscar gossos que estaven en les protectores ucraïneses va néixer de diferents entitats animalistes de Màlaga, que van informar Aria Rescat de l'opció de viatjar a la frontera amb una furgoneta amb 9 places per a persones habilitada per al transport d'una quarantena d'animals domèstics», ha assenyalat Beigbeder.

«Desconeixíem quina era la situació dels gossos a Ucraïna, però teníem por que no els deixessin pujar-se als trens amb els seus amos per a abandonar el país, així que decidim anar amb la furgoneta per a rescatar a tots els que poguéssim», ha indicat.

Juntament amb ell han viatjat tres membres de la protectora, que també han portat a Medyka pinso per a gossos i material veterinari.

Contactant amb voluntaris de la frontera, van donar amb dues famílies ucraïneses -dues mares, una amb dues filles i una altra amb una- que es trobaven en un centre de refugiats a Korczowa (Polònia) i que volien arribar a Girona per a instal·lar-se amb un familiar que podia fer-se càrrec de totes elles mentre durés el conflicte.

«Al principi, estaven molt callades. Al cap i a la fi, es van veure obligades a fiar-se de desconeguts per a fugir del seu país, però vam agafar confiança comunicant-nos amb elles a través del traductor de Google i d'una de les filles, que parlava una mica d'anglès», ha revelat el director d'Aria Rescat.

Els marits de totes dues dones van haver de quedar-se a Ucraïna per a defensar el país i perquè el govern ucraïnès els prohibeix sortir.

El trajecte, que va durar dos dies d'anada i dues de tornada, va suposar un gran desgast físic i anímic per als membres de les protectores, que van haver d'assumir riscos per a arribar al més aviat possible a la seva destinació.

«El viatge va ser una pallissa, especialment el segon dia, en el qual vèiem que no arribàvem i vam haver de conduir durant 16 hores sense parar», recorda Beigbeder, que dirigeix Aria Rescat des de la seva fundació a Barcelona en 2016.

Una vegada van arribar a Medyka, esperaven recollir a gossos de la protectora polonesa, però els van avisar de les dificultats de dur-ho a terme, ja que els gossos haurien de passar un període llarg de quarantena.

Quan van rebre la notícia -que, en part, ja esperaven- van moure fils per a contactar amb ucraïnesos que volguessin treure als seus gossos del país, i una noia amb quatre gossos paralítics i diversos gats va ser la primera a demanar ajuda.

«El viatge de tornada amb els animals també va ser complex, perquè un d'ells, en tenir la mobilitat afectada, necessitava que li provoquessin l'orina estrenyent-li la bufeta, i un altre tenia problemes per a controlar la femta», ha dit el president d'Aria Rescat, que té seus a Barcelona, Sevilla i Algesires.

Una vegada van arribar a Espanya, es van dirigir a Madrid per a lliurar alguns dels animals a una protectora especialitzada en gossos amb paràlisi anomenada 'Bichos Raros', encara que per a complir amb els protocols sanitaris han de passar més d'un mes en quarantena, perquè a Ucraïna la ràbia canina està molt estesa.

Quan acabin la quarantena, els gossos passaran per un procés d'analítiques i vacunacions que assegurin el seu benestar sanitari, i més tard la protectora intentarà donar-los en adopció.

«Algunes persones ens han criticat per portar gossos amb l'abandó tan gran que hi ha a Espanya, on posem els límits morals? Al final, sempre hi haurà crítiques, així que ens guiem pel que nosaltres creiem que és correcte», ha reflexionat Beigbeder.

L'associació Aria Rescat, que es va fundar en 2016 amb l'objectiu de rescatar a gossos poregosos -els que no es deixen agafar i viuen durant mesos al carrer-, és una protectora d'animals les accions principals dels quals són els rescats, les xerrades i una vegada a l'any recorren Espanya per a ajudar a protectores d'animals de tot el país.

L'associació usa l'eina en línia Teaming, a través de la qual rep microdonacions d'1 euro al mes per soci per a sostenir el projecte. Actualment, compten amb 270 'teamers' i més de 15.000 euros recaptats des de la seva fundació.

tracking