Diari Més

Més de la meitat dels professionals de la salut han requerit serveis de salut mental per la pandèmia

Infermeres i treballadores socials presenten els pitjors indicadors de salut física i mental

Imatge d'atenció assistencial al CAP Jordi Nadal de Salt

Metges de Catalunya convoca vaga a l'atenció primària entre el 13 i el 16 d'octubre: «És la vaga de la desesperació»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A punt d'arribar als dos anys de pandèmia de covid-19, els professionals de la salut acumulen nivells de malestar físic i mental molt elevats. Un malestar que es prolonga en el temps i que no mostra indicis significatius de recuperació. En aquest temps, més de la meitat dels professionals de Catalunya (54%) han acudit ja a serveis de salut mental (39%) o bé es plantegen fer-ho (15%). Es tracta d'una demanda, ja sigui real o potencial, que duplica la que hi havia a l'estiu de 2020 (25%), poc després de la primera onada.

Les diferents onades de la pandèmia s'han anat succeint sense donar temps, eines ni recursos als professionals per a la recuperació. La Fundació Galatea monitora l'estat de salut física i mental dels professionals des que va esclatar la pandèmia i, segons la darrera enquesta (tardor de 2021), encara que en algun cas ha millorat lleument algun indicador de salut, la majoria segueixen empitjorant o es mantenen i en cap cas es recuperen els nivells anteriors a la pandèmia. Es produeix un clar efecte acumulatiu.

Cal destacar que l'enquesta no inclou la sisena onada viscuda a l'inici de l'hivern 2021-22, amb gran incidència de contagis i enorme saturació dels serveis sanitaris, especialment, de l'atenció primària, ni tampoc el posterior context d'aparent estabilització viscut a partir del febrer de 2022.

L'estudi sobre les repercussions de la covid-19 elaborat per Fundació Galatea es basa en enquestes realitzades a set col·lectius professionals de l'àmbit de la salut de Catalunya: metges, infermeres, odontòlegs, farmacèutics, psicòlegs, veterinaris i treballadores socials. En general, infermeres i treballadores socials (els dos col·lectius més feminitzats, juntament amb psicologia) són els grups que presenten pitjor estat de salut percebut. De fet, en tots el col·lectius, les dones tenen pitjors indicadors que els homes.

A banda dels indicadors de salut, en aquesta enquesta, els professionals expressen de manera generalitzada que no se senten reconeguts per la societat ni prou valorats per part dels directius ni de les organitzacions on treballen.

El director de la Fundació Galatea, Antoni Calvo, considera que tots aquests elements fan concloure que «és imprescindible que el sistema comenci a donar senyals de canvi i que no trigui a fer-ho». Segons Calvo, «el sistema sanitari ha de reconèixer els seus professionals i ha de demostrar-los amb accions i millores concretes que es preocupa per ells».

Des de l'inici de la pandèmia, Fundació Galatea va posar en marxa un servei de suport psicològic telemàtic per als professionals de la salut. Fins al febrer de 2022, s'havien atés a través d'aquest servei més de 1.900 professionals de la salut de tot Catalunya i s'havien ofert més de 7.000 sessions.

Aquest suport continua disponible, davant de l'increment de les necessitats i de la demanda, així com de la seva complexitat, tal com reflecteixen els resultats de l'enquesta. L'accés al servei és a través del telèfon 900 670 777 de 9 a 21 hores de dilluns a divendres.

tracking