Diari Més

Descobreixen alteracions en la cadena de muntatge de les proteïnes en les cèl·lules canceroses

Investigadors de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia afirmen que s'obre la porta a buscar nous tractaments

Imatge d'arxiu d'un microscopi convencional.

Un microscopi de butxaca d'alta resolucióPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors han descobert alteracions en la cadena de muntatge de les proteïnes en les cèl·lules canceroses. El grup del director de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carrera, el doctor Manel Esteller, ha demostrat que els ARN de transferència per a determinats aminoàcids estan alterats a nivell epigenètic en alguns tipus de càncer, expressant-se de forma exagerada en alguns casos i sent deficitaris en altres. Els investigadors apunten que el seu treball demostra que les molècules participen activament en el desenvolupament del càncer i podrien ser dianes atraients per a fàrmacs de nova generació.

Els ARN de transferència són les molècules que llegeixen la informació genètica i proporcionen els aminoàcids adequats per unir-los en un mecanisme universal que serveix per a totes les proteïnes del cos. Fins ara, es creia que aquests ARN de transferència eren com robots, sempre repetint la mateixa rutina i sense cap capacitat de ser regulats o modificats, i que no jugaven un paper rellevant com a causa de malalties. La seva gran variabilitat, però, va fer pensar els investigadors que podria haver-hi alguna cosa més.

En aquest sentit, Esteller explica que hi ha més de 200 ARN de transferències diferents que porten enganxat cadascun un aminoàcid específic. Això el va fer pensar que no havien de ser només peces repetitives sinó que també podrien estar regulats de forma personalitzada i contribuir a l'origen de certes patologies. El primer pas va ser estudiar els seus patrons d'expressió en tumors humans mitjançant eines de bioinformàtica.

Llavors, van observar que els seus perfils d'expressió als teixits cancerosos eren diferents que a les parts sanes i, a més, depenien moltes vegades de l'òrgan afectat. Posteriorment, van demostrar al laboratori un parell de casos concrets: un ARN de transferència per l'aminoàcid isoleucina que deixava de ser present al càncer de còlon, mentre al càncer d'úter s'obria un interruptor que activa la sobreexposició d'un ARN de transferència per a l'aminoàcid arginina.

D'acord amb els resultats de la recerca, signada per la doctora Margalida Roselló-Tortella com a primera autora, aquesta lesió epigenètica s'associava a un pitjor curs clínic del tumor en les pacients que el posseïen, obrint una nova via possible de tractament que els investigadors afirmen que val la pena explorar. Quan els investigadors tornaven a silenciar aquest membre de la cadena de muntatge de les proteïnes, els tumors deixaven de créixer, en estudis preclínics.

tracking