Diari Més

Salut suprimeix les quarantenes de les extraescolars que no impliquin contacte físic estret

Els participants no immunitzats en activitats de cos a cos o amb aerosols hauran d'aïllar-se si hi ha un positiu al grup

Un monitor de lleure fent una activitat amb infants, tots amb mascaretes.

Les extraescolars han de tenir grups «constants» i petits i amb un registre diari d'assistènciaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Salut ha eliminat les quarantenes de les activitats extraescolars amb risc mitjà o baix de contagi de la covid-19, és a dir, que no impliquen un contacte físic estret de forma contínua. El nou protocol estableix que, en cas d'un positiu al grup en aquestes activitats, els altres participants no hauran de complir cap mesura, tant si estan immunitzats -amb vacunació completa o que han passat la malaltia fa menys de tres mesos- com no, si bé hauran d'estar atents a l'aparició de símptomes. En les extraescolars amb alt risc de contagi, els no immunitzats sí que hauran de fer quarantena. Aquestes activitats són les de contacte físic perllongat -per exemple, bàsquet, handbol o castellers- o augment d'aerosols -instruments de vent, cant coral-.

Exemples d'extraescolars d'alt risc de contagi de la covid-19 que recull el protocol són pràctiques esportives combàsquet, handbol, rugbi, futbol sala, hoquei patins, arts marcials, grups de castellers, boxa owaterpolo, i aquelles activitats amb augment de l'expulsió de gotes respiratòries, comcant coral o tocar instruments musicals de vent.

En aquestes activitats, els participants no immunitzats hauran de fer quarantena de set dies quan es detecti un positiu al grup. Els que tenen la pauta completa de vacunació o hagin passat la malaltia en els últims tres mesos no caldrà que en facin.En la fase actual de la pandèmia, amb elevada transmissió del virus i molta càrrega en el sistema sanitari, no es faran proves diagnòstiques als contactes, recull el protocol.

En les activitats que impliquin menys risc de contagi, els participants no seran considerats contactes estrets i no hauran de fer quarantena. Això sí, hauran de vigiliar si tenen símptomes de la malaltia i, en aquest cas, fer un aïllament de set dies; en cas de símptomes moderats o greus, s'han de posar en contacte amb el centre d'atenció primària, indica el protocol.

Les extraescolars que són considerades de risc mitjà són les que impliquencontacte estret de forma esporàdica oen què els participants poden mantenir les distàncies entre ells i utilitzen un «to de veu normal». El document del protocol posa exemples com futbol, hoquei herba, voleibol, llenguatge musical, teatre, natació sincronitzada, dansa, idiomes, classes de repàs o grups d'esbarjo.

En les activitats considerades de baix risc, no es produeixcontacte estret entre els participants i no hi ha participació oral activa. En són exemples els esports de raqueta, atletisme, escalada, gimnàstica artística i rítmica o natació;arts plàstiques com dibuix o ceràmica; classes d'informàtica i de robòtica; instrumentsque no siguin de vent; escacs o sortides a la natura sense pernoctació.

El protocol puntualitza que si una persona del grup ha estat en contacte més de 15 minuts, sense mascareta i a menys de 2 metres amb una persona positiva en qualsevol d'aquestes activitats passa a ser considerada contacte estret. A més, si en un grup es detecten cinc o més casos, es tractarà com un brot i la investigació i presa de decisions serà realitzada de forma individualitzada pel Servei de Vigilància Epidemiològica.

tracking