Diari Més

Salut

El 39,4% de les dones assegura tenir alteracions menstruals des de l'inici de la pandèmia

Un estudi troba relacions entre la situació laboral i econòmica i la salut menstrual, així com amb la covid persistent

Imatge d'arxiu

La innovadora cirurgia que pot acabar amb el dolor menstrualEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 39,4% de les dones assegura haver patit alteracions menstruals des de l'inici de la pandèmia, segons un estudi de l'IDIAPJGol entre 22.000 persones arreu de l'Estat. Es tracta d'un treball que analitza la iniquitat i la salut menstrual de persones d'entre 18 i 55 anys que menstruen. Les enquestes es van fer de l'abril al juliol del 2021. Un total de 6.871 va reportar alteracions. La majoria dolor menstrual (12,6%), cicles menstruals més llargs (12,5%) o més curts (10%), i sagnats menstruals abundants (7,2%). L'estudi troba relacions entre la situació laboral i econòmic i la salut menstrual, així com amb la covid persistent.

Altres alteracions reportades són no haver menstruat en al menys un cicle menstrual (6,8%), un augment en la durada de la menstruació (6%) o una disminució (5,1%) i menys dolor menstrual (2,9%).

Les alteracions menstruals en participants sense un diagnòstic de covid-19 van estar associades a tenir entre 18 i 25 anys i tenir un diagnòstic de miomes o de síndrome d'ovaris poliquístics.

L'estudi va trobar que reportar alteracions menstruals estava associat amb el covid-19 persistent. En les participants amb diagnòstic autoreportar de covid, incloent el persistent, les alteracions van estar associades a tenir problemes econòmics, una pitjor salut autopercebuda i un diagnòstic d'endometriosis o adenomiosis.

Segons les participants amb covid persistent, és essencial poder consultar aquestes alteracions als professionals de la salut i que s'atenguin adequadament. En aquest sentit, els investigadors han alertat que el 5,1% de les participants no van poder accedir a serveis sanitaris per consultar per alteracions menstruals ja que no hi havia cites disponibles.

Les investigadores recomanen incloure la perspectiva de gènere en la investigació i les polítiques i pràctiques sociosanitàries. També l'abordatge de la salut menstrual com a signe vital de la salut de les dones i persones que menstruen en la pràctica assistencial.

tracking