Diari Més

Sanitat

Fan la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió

La tècnica redueix el risc de complicacions i permet una recuperació més ràpida del pacient

Un instant de la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisió, a l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Fan la primera extracció al món d'una primera costella amb cirurgia robòtica i una sola incisióHospital Universitari de Bellvitge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) ha dut a terme per primera vegada al món amb èxit una exéresis (extracció) de la primera costella mitjançant cirurgia robòtica amb una sola incisió.

Segons ha informat l'hospital, la pacient sofria a la zona intervinguda una compressió (síndrome costoclavicular) que li causava trombosi venoses i altres afectacions vasculars greus i li limitava la mobilitat del braç.

Encara que no és la primera vegada que es fa una exéresis de la primera costella mitjançant cirurgia robòtica, aquesta ha estat la primera vegada al món en la qual, a més, es fa a través d'una única incisió (cirurgia uniportal), quan habitualment aquesta intervenció es duu a terme mitjançant múltiples incisions.

La tècnica d'abordatge uniportal ha estat desenvolupada a nivell mundial pel cirurgià gallec Diego González Rivas.

Ara, ha estat Anna Ureña qui ha practicat aquesta operació pionera que «suma els avantatges de la robòtica amb els avantatges de la cirurgia a través d'una sola incisió, reduint així al màxim el risc de complicacions i permetent una recuperació més ràpida del pacient», ha explicat la cirurgiana.

El primer programa en cirurgia robòtica pulmonar de la sanitat pública a Espanya es va iniciar el 2017 a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que forma part d'un Servei Unificat amb l'Hospital de Bellvitge.

El mes de novembre passat, l'Hospital de Bellvitge ha arribat a la intervenció robòtica toràcica número 200 després d'un ràpid desenvolupament d'aquest programa, que l'ha situat com un dels centres capdavanters i referents d'Espanya en aquest àmbit.

Els cirurgians de l'Hospital de Bellvitge han aplicat el sistema robòtic a totes les intervencions més habituals del pulmó i del mediastí (àrea situada entre els pulmons), la majoria intervencions oncològiques.

Segons els especialistes, l'ús del robot permet als cirurgians una millor visibilitat, fer moviments més precisos i practicar menys incisions i de menor grandària, avantatges que es tradueixen en menys complicacions, més confort per al pacient i una disminució de l'estada hospitalària.

El cap del Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital de Bellvitge, Ignacio Escobar, ha destacat: «La nostra especialitat ha conegut una evolució molt important, ja que hem passat de realitzar, no fa molts anys, la majoria d'intervencions per cirurgia oberta a fer un ús molt extens de la cirurgia mínimament invasiva, primer amb l'arribada de la videotoracoscòpia i, després, de la cirurgia robòtica».

L'Hospital de Bellvitge disposa de dos quiròfans robotitzats amb el sistema Da Vinci, on, a part de cirurgia toràcica, duen a terme intervencions d'urologia, ginecologia, cirurgia general i digestiva, cirurgia maxilofacial i oral i otorinolaringologia.

Aquesta experiència en cirurgia robòtica ha permès a l'Hospital de Bellvitge engegar amb la Universitat de Barcelona i ABEX Excel·lència Robòtica la primera càtedra de cirurgia robòtica de Catalunya i la segona d'Espanya, que dirigeix el cirurgià toràcic Ricard Ramos.

tracking