Diari Més

Salut

Les dones ateses per llevadores tenen el doble de possibilitats de tenir un part normal, sense fòrceps o cesària

Les ateses per llevadores tenen fins a un 50% menys de possibilitats de tenir esquinçament perineal o episiotomia

Imatge de les noves corretges creades per les llevadores

La URV crea una start up innovadora en el monitoratge de les embarassadesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dones ateses per llevadores des de l'inici del part tenen el doble de possibilitats de tenir un part normal, sense fòrceps o cesària. Aquesta és la conclusió d'un estudi del grup Global Health, Gender and Society de Blanquerna-Universitat Ramon Llum que avalua els resultats de salut de les mares i els seus nadons en parts de baix risc en funció dels professionals que l'atenen, llevadores o metges obstetres. L'estudi es va fer en 44 hospitals públics del 2016 al 2019 i hi van participar 11.537 dones. Els resultats també revelen que les dones ateses per llevadores des del primer moment tenen fins a un 50% menys de possibilitats de tenir un esquinçament perineal sever o una episiotomia.

La taxa de cesàries entre les dones ateses per llevadores va ser del 10,4%, molt per sota de la del grup d'ateses per obstetres (33,2%). La taxa estatal de cesàries als hospitals finançats amb fons públics és del 22,2%.

La professora i investigadora Anna Martín, impulsora de l'estudi, considera que les troballes del treball haurien de fomentar un canvi en el sistema actual d'atenció de maternitat cap a una integració més gran dels serveis liderats per llevadores.

En aquest sentit, tant ella com l'altre investigador que ha liderat l'estudi, Ramón Escuriet; insten les administracions a liderar un canvi en el model d'atenció al part, amb més pes de les llevadores. Alerten però que a l'Estat hi ha un dèficit molt important d'aquest perfil professional ja que asseguren que no es cobreixen jubilacions i que no hi a prou oferta de l'atenció prestada per aquestes.

L'estudi s'ha publicat a la revista 'International Journal of Nursing Studies'.

tracking