Diari Més

Un epidemiòleg creu que l'aplicació del certificat covid en espais tancats no essencials facilitaria un Nadal «calmat» a Catalunya

Antoni Trilla sosté que la situació és més moderada que al nord d'Europa pels índexs de vacunació

El certificat ja es pot aconseguir per web, però encara no està en funcionament l'app pel mòbil.

La Generalitat emet des d'aquest dimarts el certificat digital de covid per poder viatjar per Europa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat aquest dissabte que l'aplicació del certificat digital covid en espais tancats no essencials pot ajudar a reduir el risc de contagi en situacions de risc «més alt» i que una la seva implantació pot ajudar a situació Catalunya davant d'un Nadal «més calmat». En una entrevista a Catalunya Ràdio, Trilla ha admès que demanar el certificat per accedir en alguns espais, com ara la restauració, no garanteix no contagiar-se, però sí «redueix les possibilitats». Trilla creu que la situació a Catalunya, on els contagis estan pujant, és «preocupant» però «més moderada» que en altres llocs d'Europa, com Àustria, pels índex de vacunació.
L'epidemiòleg, que forma part del consell assessor del Govern, ha explicat que entre els experts es considera que el certificat pot ajudar a reduir els contagis, sobretot en situacions amb el risc més alt, que són «espais tancats, amb molta gent, amb temps i sense mascareta».

Actualment, a Catalunya es demana el certificat digital covid per entrar a locals d'oci nocturn, i el Govern podria decidir la setmana que ve si amplia o no l'ús d'aquest certificat i en quins àmbits. Trilla ha constatat que aquesta mesura permet reduir els contagis, però ha descartat aplicar-la en serveis essencials com el transport públic.

Aquesta mesura, segons Trilla, pot ajudar a situar Catalunya davant d'un Nadal «més calmat», tot i que ha remarcat que això no vol di que «el dia abans de Nadal s'aixequin totes les restriccions».

Després que Àustria hagi decidit que confinarà tota la població a partir de dilluns durant 10 dies i amb un termini màxim de 20, Trilla ha constat que el virus està circulant a Europa perquè les vacunes són un «escut protector» contra els casos greus, però no tenen prou efectivitat per tallar els contagis. Tot i això, creu que els índex de vacunació que hi ha a Catalunya permetrà «navegar relativament dins d'aquesta onada» i confia que el sistema hospitalari «aguanti bé».

En tot cas, ha advertit que el està passant al nord d'Europa pot ser un «avís a navegants», tot i que l'aplicació de mesures com estendre el certificat covid en altres activitats pot aconseguir «esquivar la pujada»

tracking