Diari Més

Un estudi de Vall d'Hebron millora la diagnosi del dany pulmonar per covid

Els resultats permeten donar corticoesteroides només en els casos necessaris i evitar els efectes secundaris del fàrmac

Una infermera amb un pacient ingressat a l'Àrea de Vigilància Intensiva.

Les UCI sumen 9 ingressats en dos dies al Camp de Tarragona i l'EbreACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi de Vall d'Hebron ha permès confirmar mitjançant unes biòpsies els pacients que pateixen una inflamació en el teixit que envolta els alvèols i que els dificulta la captació d'oxigen, com una de les seqüeles de la covid-19 un cop superada la infecció, i diferenciar-los dels que tenen els pulmons sans. Els resultats permeten administrar la teràpia amb corticoesteroides només en els casos necessaris i evitar així els efectes secundaris. És la primera vegada que s'han analitzat mostres de biòpsies en pacients vius després de patir la covid-19 i, per tant, se n'han pogut avaluar les seqüeles al teixit. Fins ara, això només s'havia fet en autòpsies de pacients, la majoria dels quals havien mort durant la fase aguda de la malaltia.

El treball, publicat a la revista 'CHEST', ha estat liderat pel Servei de Pneumologia de l'hospital i el grup de Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), en col·laboració amb els Serveis d'Anatomia Patològica i Radiodiagnòstic i el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES).

El tractament recomanat per a la pneumònia organitzada, una malaltia pulmonar que pot ser causada per la infecció del coronavirus, és l'administració de corticoesteroides per evitar que es desenvolupi fibrosi pulmonar. És important, però, identificar quins pacients necessiten realment la teràpia, ja que requereix altes dosis de fàrmac durant mesos i comporta un risc elevat d'efectes secundaris.

El treball presenta els resultats de l'anàlisi de 757 pacients com a mínim tres mesos després de l'hospitalització per covid-19 i a qui es va fer un TAC toràcic així com proves funcionals per avaluar-ne la funció pulmonar. En cas que els resultats mostressin que podria haver-hi afectació intersticial als pulmons, se'ls va fer unes biòpsies mitjançant broncoscòpia per arribar, amb un tub a través de la tràquea, a l'interior dels pulmons. Les biòpsies es van realitzar en 50 pacients i les mostres obtingudes van permetre identificar diferents nivells de dany intersticial als pulmons.

Les biòpsies van permetre observar que 30 persones, un 60% del total, tenien un dany greu al pulmó i, per tant, necessitaven tractament amb corticoesteroides, però que n'hi havia 17 (34%) que no el necessitaven.

«Gràcies a fer les biòpsies mitjançant broncoscòpia vam evitar l'administració de corticoesteroides a 17 persones per a qui, inicialment, segons el resultat del TAC i a les proves funcionals respiratòries, estava recomanada. És important la confirmació del dany pulmonar per saber si el tractament està recomanat i evitar, així, efectes secundaris innecessaris», afirma el doctor Mario Culebras, metge especialista del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de Pneumologia del VHIR. En els tres casos restants, tot i que les biòpsies indicaven dany intersticial, van decidir no administrar la teràpia per una millora en la clínica dels pacients. En tots els casos s'ha fet seguiment dels pacients.

Les biòpsies es van prendre, com es fa habitualment, mitjançant una criosonda, que té una punta metàl·lica que es congela ràpidament a -89ºC i que permet obtenir un petit fragment del pulmó que s'analitza al laboratori. Amb aquest mètode que realitza el Gabinet de Broncoscòpies s'obtenen mostres de gran qualitat i es poden fer diagnòstics molt més fiables sense incrementar el risc de complicacions.

tracking