Diari Més

Comença un estudi per entendre millor la covid persistent i analitzar l'efecte de la vacunació en aquests pacients

La recerca l'impulsen IDIAPJGol, ISGlobal i el Vall d'Hebron Institut de Recerca

Una infermera extraient les dosis d'una ampolleta de la vacuna d'AstraZeneca.

Els estats de la UE reprenen la vacunació amb AstraZeneca després de l'aval de l'EMAACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos centres de recerca i hospitalaris de Catalunya han iniciat un estudi per analitzar l'efecte de la vacunació en persones amb covid persistent. Investigadors de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) volen entendre els mecanismes immunopatogènics de la covid persistent i avaluar l'efecte i la duració dels vaccins. Es creu que les vacunes contra la covid-19 podrien ajudar a algunes persones amb covid persistent, disminuint la intensitat de símptomes. L'estudi compta amb una mostra de 300 pacients.
La covid-19 persistent és la nomenclatura que es fa servir per anomenar els casos de pacients amb símptomes de durada superior a les quatre setmanes des de l'inici de la malaltia. S'setiam que fins a un 10% de pacients la poden patir. Els símptomes es poden allargar durant sis mesos.

El perfil de covid persistent correspon fonamentalment a una dona menor de 45 anys, que durant la infecció no va necessitar hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi, segons l'investigador principal del grup de Recerca Clínica/Innovació en la Pneumònia i Sèpsia (CRIPS) del VHIR, Jordi Rello.

Sobre les causes hi ha diverses hipòtesis. Una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra és que es produeixi aquesta resposta a la infecció de manera molt forta i això produeixi danys en teixits. També podria ser que es produïssin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos. La investigadora principal de l'estudi a ISGlobal, Gemma Moncunill, ha destacat la importància de trobar biomarcadors per poder buscar tractaments efectius, fer el seguiment i millorar la qualitat de vida dels pacients.

El paper de les vacunes

Es creu que les vacunes podrien ajudar a reduir els símptomes però es desconeix si totes les actuals tindrien aquest potencial efecte beneficiós ni quant de temps durarien ni els mecanismes.

En un estudi previ col·laboratiu de l'IDIAPJGol, el col·lectiu d'Afectades i afectats persistents per la Covid-19 i l'Institut Català de la Salut, amb més de 2.000 persones, es va definir els perfils clínics de la covid-19 persistent i la seva relació amb la qualitat de vida.

Ara, en aquest estudi s'investigaran els mecanismes immunopatogènics analitzant el perfil d'anticossos enfront el virus, els anticossos autoimmunes, biomarcadors de dany als teixits i l'activació i inflamació immunològica. A més, s'avaluarà l'efecte de els vacunes en aquestes persones.

Per fer-ho, els participants han d'assistir a un dels set centres habilitats per tot el territori a fer-se una extracció de sang en diverses visites durant dos anys.

Aquesta recerca s'està duent a terme en col·laboració amb el col·lectiu d'Afectades i afectats persistents per la covid-19 a Catalunya. Està finançada per la Fundació Privada Daniel Bravo.

tracking