Diari Més

Salut

El consum diari de nous redueix el colesterol LDL i redueix el risc cardiovascular

El Clínic-IDIBAPS conclou que disminueixen les partícules LDL circulants i la capacitat de dipositar-se en les artèries

Es va observar una reducció de nombre de partícules LDL circulants i la seva capacitat de dipositar-se en les artèries.

El consum diari de nous redueix el colesterol LDL i redueix el risc cardiovascularPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consum diari de nous redueix el colesterol LDL, també anomenat dolent, i millora la qualitat de les lipoproteïnes LDL. Aquesta és la conclusió d'un assagi dut a terme per l'Hospital Clínic-IDIBAPS, que ha analitzat els efectes d'una dieta amb nous durant dos anys en majors de 63 anys. Es va realitzar una anàlisi completa, mitjançant espectroscòpia de ressonància nuclear magnètica, de les lipoproteïnes que transporten el colesterol en sang. Es va observar una reducció de nombre de partícules LDL circulants i la seva capacitat de dipositar-se en les artèries. Així, el consum habitual de fruits secs en general i de nous en particular s'associa a un 15% menys de risc de malaltia cardiovascular i a un 23% menys de mortalitat.
Els nivells de colesterol LDL són un predictor del risc per desenvolupar una cardiopatia. Amb aquestes dades, es va determinar que les nous també contribuïen a un envelliment més saludable en persones majors de 63 anys.

Uns 45 grams de nous diàries (entre sis i vuit unitats) comporten un augment energètic del 15%, i aporten greix insaturat, fibra, antioxidants i minerals saludables. Les nous són una font rica en àcids grassos omega-3 (àcid alfa-linolènic), un tipus d'àcid gras que ha demostrat tenir un efecte beneficiós sobre la salut cardiovascular i que és l'equivalent vegetal dels àcids grassos omega-3 que es troben en una alta proporció en el peix blau i en alguns tipus de marisc.

Per dur a terme aquesta anàlisi, es van recollir les dades de més de 600 persones d'entre 63 i 79 anys, el 68% de les quals eren dones. Els participants es van dividir en dos grups: els que se'ls va incorporar nous a la dieta, i el grup control, sense canvis en l'alimentació. Passats dos anys, es van analitzar els nivells de colesterol dels participants, i les concentracions i mida de les lipoproteïnes.

En el grup de participants que menjava nous, els nivells de colesterol LDL van disminuir un 3,6%, les LDL circulants un 4,3% i les LDL més petites i denses un 6,1%. Es van observar diferències en la reducció dels nivells de colesterol segons el sexe, en el cas dels homes va disminuir un 7,9% i en el de les dones un 2,6%. En aquest sentit, els experts creuen que cal més recerca per trobar una explicació a aquetes diferència. També es va descartar que el consum diari d'aquest fruit sec provoqués augment de pes.

tracking