Diari Més

Ciència

Identifiquen els gens que generen resistència al tractament en el fong patogen Candida

Les troballes ajuden a millorar el tractament contra aquestes infeccions

Els fongs del gènere Candida poden causar malalties sistèmiques en persones immunodeprimides.

Identifiquen els gens que generen resistència al tractament en el fong patogen CandidaIRB Barcelona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) han identificat els gens que generen resistència al tractament en el fong patogen Candida. S'estima que el 80% de les dones patirà una candidiasi vaginal mínim un cop a la vida. Els fongs del gènere Candida poden causar malalties sistèmiques en persones immunodeprimides, que són mortals en un 40% dels casos. Existeixen fàrmacs per tractar aquestes patologies, però cada cop hi ha més varietats de fongs que s'han fet resistents als tractaments. Els científics de l'IRB han identificat vuit gens responsables que, en mutar, permeten al fong adaptar-se i sobreviure al tractament. Això obre la porta a millorar la tria del tractament.
Els científics, liderats pel cap de grup a l'IRB i el Barcelona Supercomputing Center, el doctor Toni Gabaldón; han estudiat els mecanismes de resistència que desenvolupa l'espècie Candida glabrata en estar exposada a diferents fàrmacs. Gabaldón ha explicat que l'interessant d'haver identificat aquests vuit gens és que es pot diagnosticar amb un test genètic les possibles resistències a fàrmacs existents a la infecció d'un pacient concret. D'aquesta manera, es pot triar el millor tractament.

Per dur a terme aquest estudi, els investigadors van conrear al laboratori poblacions independents del fong Candida glabrata i els van administrar una varietat de fàrmacs disponibles al mercat, que tenen mecanismes d'acció diferents. Després van analitzar les resistències que havien desenvolupat i van analitzar el genoma de les diferents poblacions, per correlacionar els mecanismes amb les diferències genètiques.

Les soques que s'han generat en aquest treball i que combinen resistències a diversos fàrmacs poden servir de model d'estudi en la recerca de nous tractaments.

Resistències creuades

A més de la resistència al tractament sotmès, els investigadors van veure que l'exposició a un fàrmac determinat, el fluconazol, va originar també resistència a un altre tipus de fàrmac, l'equinocandina, en un 50% del casos. I això encara que aquestes poblacions mai havien estat exposades la segon fàrmac. El doctor Gabaldón explica que es tracta d'una resistència creuada i alerta que aquests resultats han de conduir a una adequació de les pautes de tractament per evitar afavorir l'aparició de multiresistències.

El laboratori que dirigeix Gabaldón ha rebut suport per iniciar un projecte relacionat amb aquestes troballes i que busca millorar el diagnòstic de les candidiasis i dissenyar noves teràpies mitjançant la recerca de patrons d'infecció i adaptació a fàrmacs de les diferents espècies de càndides.

El treball és una col·laboració amb el doctor Christoph Schüller, de la Universitat BOKU de Viena (Àustria) i ha rebut finançament del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d'Espanya i la Fundació la Caixa.

tracking