Diari Més

Les patronals de l'oci nocturn celebren la reobertura de discoteques i confien que «posi fi d'una vegada» als botellots

Fecasarm alerta que hi ha «risc» que el TSJC tombi la flexibilització perquè està sotmesa al certificat covid

Una barra plena a l'interior d'un bar musical durant l'assaig clínic per a l'obertura de l'oci nocturn.

Les patronals de l'oci nocturn celebren la reobertura de discoteques i confien que «posi fi d'una vegada» als botellotsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les patronals de l'oci nocturn Fecalon, el Gremi de Discoteques de Barcelona i Fecasarm han celebrat l'anunci del Govern de permetre la reobertura de les discoteques la nit de dijous a divendres, com un pas més per a tornar a la normalitat, després de 535 dies de tancament total i pèrdues per valor de més de 6.000 milions d'euros. El sector espera que aquesta mesura, de retruc, «posi fi d'una vegada»als botellots, que s'han «cronificat»pel «retard en la flexibilització de restriccions». Amb tot, han avisat de la dificultat de controlar l'ús de mascareta. D'altra banda, Fecasarm ha advertit que hi ha «risc»que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) tombi la flexibilització per estar sotmesa al certificat covid.

«Ara sí, sembla que per fi la reobertura de l'oci nocturn és una realitat», ha dit Fecalon en un comunicat. El sector ha entomat el canvi com una «bona notícia»però ha retret que la flexibilització de restriccions a les discoteques fa «massa tard». La reobertura dels locals d'oci nocturn interiors arriba dies després de les festes de la Mercè, durant la qual es van produir botellots massius que van acabar amb aldarulls.

«Confiem que amb la recuperació de la necessària normalitat, en l'àmbit de l'oci nocturn, es posi fi d'una vegada per totes al desplaçament de l'oci nocturn que s'ha derivat a la via pública», ha indicat Fecalon, que ha afegit que aquesta flexibilització pot «recuperar l'atractiu»turístic de Catalunya. Aquesta reobertura, segons han afegit, incentivarà la immunització «en el sector més reticent a vacunar-se»i ajudarà a la recuperació de «milers de feines de gent jove».

Un cop anunciada la reobertura, el sector espera que en les setmanes vinents es puguin «millorar els límits»que imposa la Generalitat, ha dit Fernando Martínez, secretari general de Fecalon. Ara, els propietaris dels locals estan a l'espera de l'aforament que permetrà pel Procicat. En aquest sentit Fecasarm ha demanat que sigui del 80% i no del 70% com han proposat representants del Govern mentre que Fecalon considera que la proposta de la Generalitat «pot fer viable econòmicament»les discoteques.

D'altra banda, Fecasarm no ha estat d'acord que no s'hagi aprovat una «escala territorial»per evitar «passes enrere»i que els locals puguin treballar «amb seguretat jurídica i previsió».

Per aquest motiu, el secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, ha insistit que si no es fa aquesta territorialització hi ha «risc que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya tombi la reobertura sotmesa a certificat covid». «El Tribunal Suprem ja va determinar que la implementació del certificat covid en un territori no pot ser generalitzada ni per temps il·limitat», recorda el secretari general de Fecasarm, que afegeix que si la flexibilització no tira endavant «seria un greuge molt gran pels empresaris que es veurien per quarta vegada tancats sense marge de reacció».

Un altre dels aspectes que els representants de l'oci nocturn han criticat és que el Govern hagi negat la possibilitat d'accedir amb un test previ d'antígens realitzat en farmàcies o laboratoris de manera generalitzada.

Un tema que també ha generat inquietud entre els representants de les discoteques és la «dificultat»de controlar l'ús de mascareta. Per això, Fecasarm ha demanat que a la resolució de reobertura quedi «molt clar»que la responsabilitat dels empresaris quedarà limitada a recordar a través de cartells i insistir en l'obligatorietat de portar-la mentre no s'estigui consumint, «per evitar sancions i la criminalització del sector».

tracking