Diari Més

Tecnologia

La startup catalana AAM crea un prototip de taxi aeri elèctric per estalviar temps en els trajectes urbans i interurbans

L'empresa estima que cada persona podria estalviar entre 200 i 300 hores de viatge per any

Pla general del prototip de taxi aeri elèctric de la startup catalana AAM.

La startup catalana AAM crea un prototip de taxi aeri elèctric per estalviar temps en els trajectes urbans i interurbansEmpresa i Treball

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La startup catalana Advanced Air Mobility (AAM), especialitzada en el sector de la mobilitat aèria urbana personal, ha creat un prototip de taxi aeri elèctric sota demanda per estalviar temps en els desplaçaments urbans i interurbans. L'empresa - que fa sis anys que desenvolupa la idea - estima que l'aerotaxi podrà arribar a una velocitat màxima de 300 quilòmetres per hora i que podria estalviar a cada persona una quarta part dels seus viatges diaris, fet que suposaria un estalvi d'entre 200 i 300 hores per any. La companyia té previst que l'import del vehicle rondi els 200.000 euros i que el preu del viatge sigui similar al del taxi convencional, establint les tarifes amb relació als minuts de vol en lloc dels quilòmetres.
L'empresa va explicar el seu projecte el passat 1 d'octubre en el marc de l'Exponential Day #3, on es va presentar la iniciativa dels Catalonia Exponential Leaders, un nou programa d'ACCIÓ que identifica les empreses catalanes «referents en disrupció» per donar-les a conèixer i fomentar que altres companyies emprenguin projectes transformadors.

Segons el CEO de AAM, Aitor Martín, la proposta del taxi volador elèctric «pretén canviar el concepte de ciutat» a través de la «mobilitat urbana». Així, Martín explica que el seu projecte «entra en la dimensió de l'espai aire», on no hi ha trànsit ni obstacles, per poder anar en línia recta i a altes velocitats amb l'objectiu «d'optimitzar el temps de desplaçament».

El taxi volador, que està dissenyat perquè sigui 100% elèctric, consta d'una tecnologia d'ales fixes similar a la dels avions STOL (short take-off and landing) que permet reduir les distàncies d'enlairament i aterratge a menys de 50 metres. D'aquesta forma, podrà utilitzar les pistes dels heliports, i facilitarà que posteriorment els usuaris es desplacin mitjançant vehicles propis.

La cabina del vehicle permet el desplaçament de dues persones sense la presència de pilot, ja que el vol és autònom. «Tenim una eficiència entre 5 i 10 vegades major als nostres competidors i uns costos 10 vegades inferiors», destaca Martín.

El projecte actualment es troba en una segona fase, d'un total de tres, en la qual s'està desenvolupant un prototip a escala real. El següent i últim pas consistirà a aconseguir la certificació per part de les administracions europea i americana, amb l'objectiu de validar el vehicle perquè es pugui introduir al mercat. La startup calcula que l'any 2025 ja es podrà comercialitzar, amb la prioritat de començar el negoci als Estats Units.

AAM, amb seu a Barcelona i una plantilla de 7 treballadors, acaba d'iniciar una ronda de finançament d'1 milió d'euros. El 2019 la companyia també va ser beneficiària de la línia dajuts Startup Capital d'ACCIÓ, que destina fins a 75.000 euros a cada empresa emergent perquè pugui executar el seu pla empresarial.

tracking