Diari Més

Política

Entitats i partits independentistes veuen «insultant» la visita del Rei la vigília de l'1-O: «No és benvingut»

L'ANC exigeix que es compleixi el «mandat popular» i la CUP veu una «contradicció» que el Govern sigui a l'acte

Diversos manifestants mostrant rètols de protesta contra el rei Felip VI davant l'Estació de França.

Un fort dispositiu policial blinda l'Estació de França per la visita del Rei i de Pedro SánchezACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entitats i partits independentistes s'han concentrat aquest dijous a la plaça d'Espanya en contra l'assistència del rei Felip VI a la Fira Automobile Barcelona amb un mateix clam: «Catalunya no té rei». Així ho han expressat des d'Òmnium, l'ANC, l'AMI o JxCat, ERC i la CUP, entre altres. Gerard Pijoan, de la Junta Nacional d'Òmnium, ha criticat que Felip VI exhibeixi la seva «impunitat»d'una forma «insultant», ja que és la vigília de l'1-O. David Fernandez, vicepresident de l'ANC, s'ha sumat a la crítica contra el monarca i ha exigit als polítics que «recordin que tenen un mandat popular». ERC, JxCat i la CUP han rebutjat la visita del Rei i els cupaires han apuntat que és una una «contradicció»que el Govern també sigui a l'acte.
Des d'Òmnium, Pijoan també ha exigit a la monarquia i al govern espanyol «que demanin perdó per la violència policial de l'1-O, el discurs «infame»i reparin el dany fet a les víctimes de la «repressió».

En una línia similar, David Fernàndez ha afegit que aviat farà quatre anys que Felip VI va «amenaçar»l'independentisme i es van enviar a Catalunya «les forces d'ocupació». Fernàndez també ha posat en valor el referèndum de l'1-O. «Aquell dia vam tenir el control del nostre futur», ha dit, tot reclamant als partits independentistes que actuïn en conseqüència. «A Europa no ens esperen ni esperen cap diàleg si no som nosaltres els que ens posem dempeus i reclamem que volem ser independents», ha conclòs.

Isidre Sierra, representant de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha dit que els municipis són «la primera força per ajudar els catalans»i que no «necessiten cap tutela».

Pilar Vallugera, d'ERC, ha qualificat la monarquia espanyola «d'antidemocràtica i poc transparent»i ha indicat que hi ha indicis per pensar que és una família «corrupta i de delinqüents». «Catalunya no té rei i no en tindrà», ha assenyalat.

Per la seva banda, Francesc Ten (JxCat) ha denunciat que el monarca «no és benvingut»perquè «ha dirigit la repressió»contra l'independentisme i «no té alternativa»per al projecte. «Des del 52% treballarem i defensarem la independència», ha afirmat.

Des de la CUP, Mireia Vehí ha qualificat de «provocació»la visita del Rei i del president del govern espanyol el dia abans de l'1-O. A banda, però, ha dit que els sembla una «contradicció»que el Govern de la Generalitat tingui representació dins de l'acte a la Fira Automobile de Barcelona en què ha participat Felip VI. També ha criticat que «s'acompanyi»a Pedro Sánchez quan «no està facilitant cap resolució del conflicte».

Antoni Castellà, de Demòcrates, també veu una «provocació»en la visita del Rei a Barcelona pocs dies abans del 3 d'octubre, quan el 2017 va pronunciar un discurs que ha estat molt criticat per partits i part de la societat, i ha afirmat que Felip VI és l'"últim responsable" de la «repressió a la ciutadania de Catalunya».

A la convocatòria de protesta també hi han participat portaveus d'Arran, dels sindicats Intersindical, USTEC-STEs i del Centre Internacional Escarré per les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN), entre altres entitats i plataformes.

Protesta independentista a les portes de l'Automobile

Més d'un centenar de persones han participat a la protesta convocada a les portes de l'Automobile aquest dijous al migdia amb motiu de la visita de Felip VI amb cartells amb el missatge «Catalunya no té rei». En diversos moments de la protesta, han tallat el trànsit a la plaça d'Espanya.

Al final de la mobilització, cap a les 3 de la tarda, l'impediment de la circulació per part de les desenes de manifestants que quedaven ha aïrat alguns conductors i també passatgers que esperaven l'Aerobús i altres autobusos. A la parada, hi havia una llarga cua de viatgers després d'un matí amb moltes dificultats per desplaçar-se en transport públic a causa de la vaga de Renfe.

tracking