Diari Més

Salut calcula que s'han diagnosticat un 30% menys de malalties durant la pandèmia

Craywinckel creu que ara es donen les «millors condicions» per reobrir l'oci nocturn i que s'hauria de fer amb passaport

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

Salut calcula que s'han diagnosticat un 30% menys de malalties durant la pandèmiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Català de la Salut (CatSalut) calcula que en la pandèmia s'han diagnosticat un 30% menys de malalties. En una entrevista a l'ACN, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, afirma: «Som conscients que, de les categories principals de diagnòstics, com poden ser el cor, el pulmó, neoplàsies o diabetis, n'han aflorat un 30% menys». La directora del CatSalut indica que l'infradiagnòstic del càncer se situa al voltant del 21%, si bé varia segons el tipus. «Ens preocupen les neoplàsies; és importat el moment del diagnòstic. Hem de buscar els pacients i facilitar que accedeixin als circuits», diu. D'altra banda, Craywinckel creu que es donen les «millors condicions»per reobrir l'oci nocturn i que s'hauria de fer amb passaport covid.

El gran repte del sistema sanitari -orquestrat a Catalunya pel CatSalut- és recuperar l'activitat assistencial que no s'ha pogut fer en l'últim any i mig a causa de la covid-19 i l'infradiagnòstic d'altres malalties és un dels principals esvorancs en aquests moments.

«Si parlem del nombre de proves i intervencions quirúrgiques als hospitals, estem a nivells del 2019. No és un tema de què fem, sinó què ens ha passat durant el temps en què no hem pogut fer. On hem de posar els màxims esforços i ser selectius és en allò que ens ha quedat submergit durant aquest temps», sosté la directora del CatSalut.

Així, Craywinckel sospesa que si bé els temps dels procediments en garanties s'estan complint i que han recuperat l'activitat en el nombre de cirurgies com les cardíaques i de neoplàsies, no poden oblidar que hi ha pacients que no s'han diagnosticat. El CatSalut reconeix que, pel volum d'activitat, hauria de tenir llistes d'espera més llargues en algunes malalties concretes.

En el cas del càncer, el CatSalut calcula que se n'han diagnosticat al voltant d'un 21% menys, si bé es tracta d'una dada que no és homogènia segons el tipus de neoplàsia maligna. Per exemple, indica, s'han diagnosticat més casos de càncer de mama. Un dels objectius principals és anar a buscar aquests pacients, recalca. També els preocupa, destaca, el seguiment dels pacients crònics pluripatològics.

Davant d'aquesta situació, el CatSalut ha demanat als centres sanitaris que incrementin l'activitat i, concretament a l'atenció primària, que recuperi la presencialitat i les visites de valor per a la detecció de malalties i seguiment dels pacients crònics. Alguns dels objectius que marca el CatSalut és escurçar els temps per aconseguir una primera visita amb l'especialista o de resolució de les proves diagnòstiques i les cirurgies. Per això, recorda, hi ha un pla de recuperació d'activitat amb incentius.

La directora del CatSalut afirma que fer previsions de quant tardaran a recuperar tota aquesta activitat endarrerida és molt difícil, però espera que el 2022 la covid-19 deixi de ser «la malaltia»i de tenir forts impactes en el sistema sanitari.

Reobertura de l'oci nocturn

La directora del CatSalut considera que els indicadors de la pandèmia són millors que mesos enrere i que la incidència es troba «en un terra»del qual, diu, no es baixarà. «En aquests moments, Salut entén que probablement les condicions objectives diuen que ara es podria [reobrir l'oci nocturn]», afirma, preguntada per aquesta qüestió que fa unes setmanes es troba sobre la taula del Govern. Ara bé, afegeix que si les cobertures vacunals de la covid-19 entre les persones de 20 a 40 anys fossin més altes, la reobertura seria més segura.

Craywinckel creu que s'hauria de necessitar un certificat covid-19 per entrar a les discoteques, si bé, insisteix, aquesta decisió concerneix a tot el Govern. «Són llocs tancats, on les persones estan moltes hores i l'activitat que es desenvolupa no dona garanties de distàncies ni mascaretes, per molt que els empresaris vulguin fer-ho. Al final és posar portes al camp», argumenta sobre un possible passaport. L'executiu ha explicat aquest dimarts que portarà l'ús del passaport covid per a l'oci nocturn al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per assegurar-se'n l'aval.

tracking