Diari Més

Salut

Investiguen els beneficis de l'oli d'oliva per millorar la fertilitat

Un estudi impulsat per l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert

L'Aureum Morrut de la cooperativa Soldebre, el Montsagre picual d'Horta de Sant Joan i l'Oleum Naturale de Rasquera són els tres olis inclosos en la prestigiosa guia italiana.

oliPixaBay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i la Fundació Puigvert impulsen un estudi pioner per a determinar els possibles beneficis per a millorar la fertilitat de l'oli d'oliva verge extra i de la dieta mediterrània, en el marc dels processos de fecundació in vitro.

El 20% de les parelles tenen problemes de fertilitat i en part això es podria modificar introduint canvis en l'estil de vida, entre ells l'exercici físic i una dieta mediterrània saludable, amb l'oli d'oliva verge extra com a ingredient principal.

En aquest sentit, l'Institut de Recerca Biomèdica de Sant Pau (IIB Sant Pau) i la Fundació Puigvert, en col·laboració amb la cinc denominacions d'origen protegits d'oli a Catalunya, iniciaran una recerca per a determinar què aporta aquest producte a la fertilitat.

Partint de l'evidència científica prèvia dels beneficis de l'oli d'oliva per a la salut, sobretot a nivell cardiovascular, s'hauria de considerar aquest producte …no sols com un aliment, sinó com un medicament, i amb aquest esperit s'ha dissenyat l'estudi», ha explicat en una roda de premsa la doctora Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'Hospital de Sant Pau.

Un altre dels objectius de l'estudi, titulat MEDITATE-IVF, és analitzar si l'administració d'aspirina redueix complicacions tant maternes o fetals durant l'embaràs, com la preeclampsia -pressió arterial alta durant la gestació- o nounats de baix pes.

Segons ha explicat la doctora Ana Polo, directora del Programa de Medicina Reproductiva de Sant Pau i Puigvert, l'estudi es realitzarà amb una mostra de 750 dones voluntàries que estan a l'espera d'una fertilització in vitro, repartides de manera aleatòria en tres grups.

Al primer d'ells s'introduirà, sis mesos abans de la fecundació in vitro, un canvi en l'estil de vida: dieta mediterrània, dosi d'oli d'oliva verge extra, fruita seca i exercici físic.

Al segon grup se li administrarà aspirina a baixes dosis una vegada al dia, mentre que les dones del tercer no rebran res.

Les candidates a l'estudi només poden ser dones que estan esperant una in vitro per qualsevol motiu, que tinguin menys de 38 anys i uns bons nivells de reserva ovàrica, ha precisat Polo.

Els investigadors faran un seguiment dels tres grups per a observar, d'una banda, si amb la dieta mediterrània i l'oli d'oliva incrementen les taxes de naixements i, per l'altre, si es redueixen les complicacions durant la gestació gràcies a l'aspirina.

La doctora Mónica Cruz-Lemini, especialista en medicina fetal de Sant Pau, ha ressaltat que disminuir la preeclampsia en embarassades redueix el risc de complicacions durant la gestació i també de patir infarts a posteriori, fins i tot a llarg termini.

Alhora, el baix pes en néixer està relacionat amb major risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i metabòliques des de la infància, ha afegit.

El projecte compta amb la col·laboració de cinc denominacions d'origen protegides (DOP) d'oli de Catalunya: Baix Ebre Montsià, Empordà, Les Garrigues, Siurana i Terra Alta.

«L'oli és*súpersaludable i si a més podem ajudar al fet que les dones siguin mares, molt millor», ha expressat Enric Dalmau, portaveu de les cinc denominacions.

tracking